Politika

Gratz: “Milionsku dobit Agencije za bankarstvo preusmjeriti zdravstvu i fakultetima”

Na današnjoj 15. sjednici Parlamenta FBiH, tokom rasprave o izvještaju o radu Agencije za bankarstvo FBiH za 2015. godinu, zastupnik Naše stranke Dennis Gratz pokrenuo je inicijativu o preusmjeravanju dobiti Agencije za tehnološko opremanje univerziteta.

Dennis Gratz - Fokus.ba

“Agencija je ostvarila višak prihoda nad rashodima u iznosu preko 1.000.000 KM, a za prekršaje banaka je naplatila 277 hiljada maraka. Iako Agencija ne koristi sredstva iz Budžeta, ipak njeni prihodi prozilaze iz propisanih naknada koje banke, mikrokreditne i slične organizacije plaćaju, zbog čega je potrebno prikupljena sredstva preusmjeriti i u druge svrhe”, kaže Gratz, prenosi “Fena”…

Gratz smatra da zadržavati ta sredstva unutar same Agencije nije opravdano, “naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da je višak prihoda nad rashodima više nego udvostručen u odnosu na 2014. godinu”.

“Konkretno, raspolažem s informacijama da Agencija višak sredstava troši na nabavku opreme, koju već ima i nije joj potrebna. Novac se izdvaja za dobavljače skupocjenih servera i hardvera, koji su za obim operacija Agencije posve nepotrebni. Da približim javnosti, riječ je o aparatima koji pojedinačno koštaju više od 100.000 KM”, pojašnjava Gratz.

Gratz je u raspravi o izvještaju o radu Agencije najavio inicijativu za izmjenu zakona s ciljem da se višak rashoda nad prihodima Agencije preusmjeri za finansiranje tehnološke opreme univerziteta ili zdravstvenih ustanova, kojima je to neophodno.

“Sa tim aparatima, koje je u stanju Agencija da kupi, a za koje fakulteti kod nas nemaju novaca, naši naučnici i istraživači bi mogli raditi važna i vrijedna istraživanja, a studenti se obučavati. Također, postoji potreba i za skupocjenim aparatima u zdravstvu, gdje ljudi mjesecima čekaju na pregled zbog nedostatka aparata. U svakom slučaju, važno je da okončamo praksu besmislenih troškova unutar same Agencije, od čega najveću korist imaju samo dobavljači skupocjene opreme koja se ne upotrebljava”, zaključuje Gratz.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh