Politika

Salkić pozvao vlasti u Banjoj Luci da implementiraju transformaciju Ustavnog suda bh. entiteta RS

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS pozvao je u nedjelju vlasti ovoga entiteta da provedu transormaciju Ustavnog suda bh. entiteta RS i da pravosuđe distanciraju od direktnog uticaja politike, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ramiz Salkić - Nezavisne.com

Advertisements

“Proteklih godina Ustavni sud (bh. entiteta) RS donosio je odluke potpomažući njima institucionalnu diskriminaciju nesrpskog stanovništva, dajući legitimitet i legalitet majorizaciji i preglasavanju koja se provode u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda (bh. entiteta) RS”, ističe se u saopštenju kabineta potpredsjednika.

Potpredsjednik Salkić je kazao kako je upravo Ustavni sud bh. entiteta RS jedan od ključnih krivaca za usvojene prakse diskriminisanja na svim nivoima, što je produciralo nepovjerenje i dovelo do pogoršanja međunacionalnih odnosa, te produbilo radikalizaciju politike srpskih stranaka, koje su pronašle prostor za djelovanje na temeljima ratnih ideologija.

“Ustavni sud (bh. entiteta) RS je pod direktnom kontrolom i uticajem Vlade (bh. entiteta) RS i predsjednika entiteta. Sudije se biraju na prijedlog predsjednika bez ikakvih konsultacija s potpredsjednicima iz reda Bošnjaka i Hrvata. Tako je na čelo Ustavnog suda instalisan pouzdani politički kadar SNSD-a, kako bi odluke bile kontrolisane i politički diktirane. Ustavni sud (bh. entiteta) RS diskriminiše konstitutivne narode Bošnjake i Hrvate, a Milorad Dodik daje sebi za pravo da zahtijeva transformaciju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, izjavio je Salkić.

Prema njegovim riječima, to je poruka da želi i ovaj sud staviti pod kontrolu politike, a pri tome transformaciju suda uslovljava blokiranjem evropskg puta Bosne i Hercegovine.

“Svima je jasno da se ovdje ne radi o podizanju kvaliteta rada Ustavnog suda BiH, jer imamo primjer na koji način Dodik kontroliše Ustavni sud (bh. entiteta) RS. Ovdje se radi o svjesnom i dugoročnom devastiranju institucija države Bosne i Hercegovine i blokade naše zemlje na putu k Evropi. Evropski principi su stvaranje demokratsog društva, istih prava i mogućnosti za sve, u kojem politika nema kontrolu nad pravosuđem. Zato evropski put ne odgovara vlastima (bh. entiteta) RS i Miloradu Dodiku, koji krše ljudska prava, provode diskriminaciju i žele sve držati pod svojom kontrolom”, kazao je potpredsjednik Salkić.

On je istakao kako Ustavni sud trenutno radi po poslovniku koji je protivan Ustavu i Zakonu o Ustavnom sudu bh. entiteta RS, čime se direktno promoviše i podržava diskriminacija ne-Srba.

“Milorad Dodik želi princip kontrole i preglasavanja provjeren na primjeru Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, primjeniti na Ustavni sud Bosne i Hercegovine i sa Čovićem donositi odluke preglasavanjem Bošnjaka, kao što je to pokazano u radu CIK na pitanju Stoca”, dodaje Salkić.

Stavljanjem pod kontrolu Ustavnog suda želi se stvoriti ambijent za formiranje trećeg entiteta i vođenje Bosne i Hercegovine prema disoluciji.

“Sve probosanske snage moraju biti jedinstvene i učiniti sve kako bi zaustavili namjere Dodika i Čovića”, zaključio je Salkić.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh