Politika

Ko će naslijediti Komšića: Više kandidata za gradonačenika Sarajeva

Općinska vijeća u četiri gradske općine u Sarajevu još uvijek nisu formirana. Do sada su to uradili Općina Centar i Općina Stari Grad gdje većinu čine stranke ljevice. Nakon što se formiraju preostala dva općinska vijeća, Općine Novi Grad i Novo Sarajevo, moći će se formirati Gradsko vijeće Grada Sarajeva koje bira gradonačelnika.

No image - Haber.ba

U Gradskom vijeću Grada Sarajeva sjedi 28 vijećnika, po sedam iz svake općine. Prema nekim projekcijama, ljevica će također imati većinu u Općinskom vijeću u Novom Sarajevu dok će koalicija SDA i SBB imati većinu u Općinskom vijeću Općine Novi Grad, piše “N1“…

Nakon formiranja, općinska vijeća biraju sedam gradskih vijećnika iz svake općine, odnosno 28 gradskih vijećnika. Za izbor gradonačelnika potrebno je najmanje 15 vijećnika.

Prema procjenama ljevice, u narednom sazivu Gradskog vijeća Grada Sarajeva trebalo bi sjediti najmanje 14 njihovih vijećnika, a u najboljem slučaju imat će odnos 15:13.

Tek kada se formira novo gradsko vijeće i odmjere snage između ljevice i desnice, stranke će početi pregovore oko mogućeg nasljednika aktuelnog gradonačelnika Ive Komšića.

Danas su pojedini mediji objavili ime Samera Rešidata kao potencijalnog zajedničkog kandidata ljevice za gradonačelnika Sarajeva. Međutim, iz SDP-a i DF-a su demantovali ovakve navode.

Također, spominje se ime i Dževada Bećirevića, donedavnog načelnika sarajevske Općine Centar.

Tu je i aktuelni dogradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, ali i imeMire Lazovića kao još jednog mogućeg kandidata ljevice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh