Politika

Dom naroda PSBiH o prijedlogu zakona o mirnom rješavanju sporova

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Dom naroda PSBiH - Bhrt.ba

Predloženim zakonom se, između ostalog, za slučajeve za koje je nadležan Sud BiH uvodi obaveza podnošenja zahtjeva za mirno rješavanje spora prije podnošenja tužbe, javlja “Fena”…

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a čije će donošenje omogućiti lakše i jednostavnije praćenje trgovine oružjem i ojačati institucije u borbi protiv nelegalne trgovine oružjem te osigurati čvršću saradnju s drugim državama u procesu praćenja označenog oružja i municije.

Pred delegatima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći kojim se želi osigurati djelotvoran i jednak pristup pravdi u postupku pred tijelima i institucijama BiH pred kojima se ostvaruju ili štite pojedinačna prava, obaveze i interesi.

Delegati bi trebalio razmatrati i principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH te Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi BiH.

Ne dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Izvještaj o zbrinjavanju osoba pod međunarodnom zaštitom u BiH za 2015., kao i Informacija o prihvatu i integraciji bh. državljana koji se vraćaju u BiH po osnovu sporazuma o readmisiji za period 1.1.2015. – 31.12.2015., čiji je podnosilac Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh