Politika

Mladen Ivanić: Bošnjački političari moraju prvi početi popravljati odnose sa Srbijom

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uoči preuzimanja predsjedavanja Predsjedništvom Bosne i Hercegovine izjavio je da bi volio da evropski put ponovno postane prioritet Bosne i Hercegovine.

Mladen Ivanić - Anadolija

Advertisements

“Volio bih da se stvari ponovno vrate u onu pozitivnu orjentaciju koju smo imali na početku mandata, odnosno da se bavimo budućnošću, a ne prošlošću iako nisam siguran da ću u tome uspjeti. Zašto? Zato što to ne zavisi samo od mene”, rekao je Ivanić u intervjuu za Anadoliju.

Ističe da se u posljednjih godinu desilo puno negativnih stvari koje su proizvele sukobe i to zbog, kako je kazao, suštinski beznačajnih stvari.

Smatra da bez pozitivnog političkog ambijenta, te provedene presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci ništa neće značiti odgovor na pitanja iz upitnika na putu ka EU.

Kandidatski status

“Ako bi u ovom Predsjedništvu BiH bilo spremnosti mislim da bismo to mogli uraditi i dobiti status kandidata za EU do kraja našeg mandata. Ako u ovom sazivu te spremnosti ne bude, ako se nastavi ta stara politika svađa i sukoba, ja u nekom periodu od narednih četiri, pet ili šest godina ne vidim ko drugi može to brzo i tako kratko uraditi ako ne bi ova tri člana Predsjedništva BiH mogla u svom mandatu”, stava je Ivanić.

Ocjenjuje da Savez za promjene ne bi bio manji gubitnik na lokalnim izborima da se povukao iz priče o referendumu o 9. januaru, Danu bh. entiteta RS, odnosno kada je Srbija navela kako ne podržava njegovo održavanje. Savez za promjene, kaže, imao je hrabrosti i suprotstavio se referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji je, kaže Ivanić, imao veće političke implikacije nego ovaj o Danu bh. entiteta RS.

On očekuje da će normalna saradnja sa Hrvatskom biti nastavljena. Sa Crnom Gorom, ističe Ivanić, nikada nije bilo problema.

“Mislim da smo najvećih problema imali u odnosima sa Srbijom i to prije svega zbog stavova bošnjačkih političara u Sarajevu”, mišljenja je Ivanić, koji dodaje da na popravljanju odnosa sa Srbijom prve poteze ipak moraju povući bošnjački političari u Sarajevu.

Rekao je to spomenuvši da je srbijanski premijer Aleksandar Vučić došao u Srebrenicu s namjerom da se pokloni žrtvama, kao i da je predsjedniku Srbije otkazana posjeta Sarajevu zbog privođenja Nasera Orića.

Senzibilnost Srebrenice

Kada je riječ o Srebrenici, Ivanić misli da to pitanje odnosno pobjeda srpskog kandidata za načelnika neće proizvesti novu političku krizu u BiH. Naglasio je, međutim, da novi načelnik mora biti svjestan senzibilnosti Srebrenice.

“Imam namjeru da odmah početkom decembra, nakon što preuzmem predsjedavanje Predsjedništvom BiH odem u Srebrenicu obaviti razgovore i sa jednim i sa drugima uvjeren da će oni u međuvremenu vjerovatno formirati i vlast u kojoj će biti i Bošnjaka i Srba, jer to između ostalog, i Ustav traži”, naveo je Ivanić.

On je također istaknuo kako smatra da promjene vlasti na nivou BiH neće biti. Odbacio je navode o prelasku u SNSD i prihvatanje kandidature te partije za člana Predsjedništva BiH na općim izborima 2018. godine u BiH, ističući kako nema namjeru komentarisati gluposti takve vrste.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh