Politika

Zakon usvojen i pored bojkota Bošnjaka: 9. januar je Dan bh. entiteta RS

U Narodnoj skupštini bh. entiteta Republike Srpske danas je usvojen Zakon o Danu bh. entiteta RS, koji je izazvao višesatnu burnu raspravu u entitetskom parlamentu.

Narodona skupština RS - Anadolija

Advertisements

Zakon je podržalo 57 poslanika, protiv su bila dva, dok je troje bilo suzdržanih.

Posebnoj sjednici nisu prisustvovali bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije “Domovina” (SDA, SBiH, HSP), jer smatraju da je ovo nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, što treba da sankcinišu predstavnici međunarodne zajednice, jer je Ustvani sud BiH osporio kao neustavan 9. januar – Dan bh. entiteta RS, javlja “Fena”…

Najavili su i mogućnost potpunog napuštanja rada u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS, ogorčeni i zbog dodjele skupštinskih priznanja presuđenim ratnim zločinicima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku te Biljani Plavšić.

Zakon o Danu bh. entiteta RS oštro su kritikovali i poslanici opozicije u Narodnoj skupštini, uz tvrdnju da ovim vladajuće stranke u bh. entitetu RS ustvari ukidaju 9. januar kao praznik bh. entiteta RS, jer je njegovo obilježavanje sada “fakultativno”, što su u SNSD-u negirali.

Vlada bh. entiteta RS je kao poseban zakon predložila Zakon o Danu bh. entiteta RS, nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima bh. entiteta RS koji je precizirao 9. januar kao praznik i Dan bh. entiteta RS.

Zakon o Danu bh. entiteta RS ima svega četiri člana, u kojima je navedeno da je 9. januar Dan bh. entiteta RS, te da se obilježava i praznuje kao sekularni praznik.

“Vlada (bh. entiteta) RS svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana (bh. entiteta) RS”, navodi se u 3. članu ovog zakona.

Uz zakon je danas usvojen i zaključak SNSD-a kojim Narodna skupština obavezuje Vladu da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda.

Ministrica uprave i lokalne samouprave bh. entiteta RS Lejla Rešić je navela u završnoj riječi da je jasno da je 9. januar republički praznik i da su u pripremi ovog zakona “izabrali glas naroda”.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh