Politika

U zakonu o Danu bh. entiteta RS svega četiri člana, Bošnjaci ne prisustvuju sjednici

Prijedlog zakona o Danu bh. entiteta Republike Srpske, koji danas po hitnom postupku razmatraju poslanici Narodne skupštine bh. entiteta RS na posebnoj sjednici, ima svega četiri člana u kojima je navedeno da je 9. januar Dan bh. entiteta RS te da se obilježava i praznuje kao sekularni praznik.

No image - Haber.ba

Advertisements

Vlada (bh. entiteta) RS svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana (bh. entiteta) RS“, navodi se u trećem članu ovog zakona, javlja “Fena”…

Posebnoj sjednici Narodne skupštine bh. entiteta RS ne prisustvuju bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije “Domovina“.

U obrazloženju zakona se podsjeća da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine Odlukom 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao Dan bh. entiteta RS. Vlada bh. entiteta RS je sada predložila donošenje zakona o 9. januaru Danu bh. entiteta RS, kao posebnog zakona.

Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru kao Danu bh. entiteta RS, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje.

Članom 36. Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi propisano je da ‘ako su se građani referendumom prethodno izjasnili o određenom pitanju, nadležni organ će donijeti odgovarajući akt u roku od šest mjeseci od dana održavanja referenduma u skladu s Ustavom i zakonom’, radi čega se ukazala potreba za donošenjem ovog zakona kojim će se urediti način obilježavanja i praznovanja Dana (bh. entiteta) RS“, navedneo je u obrazloženju predloženog zakona.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh