Politika

Malkom Muharem: Čovjek koji je bh. entitetu Republici Srpskoj dao ime

Legendarni producent i čelnik projekta “New Primitives” zapalio je Jugoslaviju kao menadžer Plavog orkestra. A, onda je počeo rat, a mitovi i legende o Malkolmu dobijali su sumanute dimenzije, pa je u jednom trenutku djelovalo skoro da je najveći medijski manipulator bivše Jugoslavije – doktor Gebels Radovana Karadžića, koji je uz to i smislio naziv “Republika Srpska”.

Goran Marić - Avaz.ba

Advertisements

Za Gorana Marića se prvi put čulo na samom početku pokreta “New Primitives” dok je “vodio” Elvisa J. Kurtovicha. Ubrzo su stizale vijesti o legendarnom producentu, lovcu na talente, medijskom manipulatoru i sivoj eminenciji pokreta, koji je kao i drugi pripadnici – poput dr. Karajlića ili pomenutog Džej Kurtovića – dobio alijas. Malkolm Muharem, piše “Avaz“…

O svom životu, o uspjehu “novog primitivizma”, Sarajevu tokom osamdestih, o svojoj ulozi u ratu, Goran Marić, poznatiji kao Malkolm Muharem, govorio je u ekskluzivnoj ispovjesti za beogradski “Nedeljnik”.

Malkolm Muharem je pričao i o ratu u Sarajevu.

Na pitanje da li je on smislio naziv Republika Srpska, kako se uveliko pričalo po kuloarima, Marić je odgovorio:

“Riječ je o događaju koji se desio na samom početku rata, jedne tople ljetnje večeri u jednom motelu na Palama. U razgovoru sa svojim prijateljima Dragoslavom Bokanom i Sonjom Karadžić došao sam na ideju da treba izbaciti naziv Bosna i Hercegovina iz imena naše srpske države u nastajanju. Predložio sam da se pridjev srpska pretvori u imenicu po uzoru na Poljsku, Češku, Mađarsku, i da damo našoj državi ime Srpska. Moj prijedlog je naišao na odobravanje i odmah je došlo do nadogradnje. Bokan je počeo zagovarati monarhističko uređenje, da se buduća država nazove Kraljevina Srpska, dok je Sonja zagovarala republikansko uređenje. Dragoš Kalajić, koji je također podržao ovu ideju smatrao je da Srpska treba da bude kneževina, a da se Princ Tomislav Karađorđević postavi za kneza. Bili smo ugodno iznenađeni, Bokan, Sonja i ja, kojom brzinom je Skupština Srpske Republike Bosne i Hercegovine proglasila Republiku Srpsku.”


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh