Politika

Vanredno zasjedanje Parlamenta FBiH radi prihvatanja kreditnih zaduženja

Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas će vanredno zasjedati radi donošenja odluke o prihvatanju zaduženja Federacije BiH po Proširenom aranžmanu (EEF) s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Parlament FBiH - Faktor.ba

Advertisements

Ovu odluku potrebno je da usvoje oba doma jer se na novac koji je odobren mora platiti zatezna kamata, javlja “Fena”…

Federalna vlada predložila je zaduženje do 295.361.333,00 SDR ( 720.224.000,00 KM), što predstavlja dvije trećine od ukupno odobrenih sredstava za BiH od 443.042.000,00 SDR ( 1.080.336.000,00 KM).

Sredstva kredita koristit će se za pomoć u provođenju ekonomskih politika koje imaju tri glavna cilja:

  • intenziviranje reformi da bi se unaprijedilo poslovno okruženje,
  • privukle investicije, otvorilo više radnih mjesta u privatnom sektoru, te
  • povećao potencijal za rast ekonomije.

Drugi cilj je nastavak procesa fiskalne konsolidacije s namjerom da se osigura kontinuirano smanjenje javnog duga u odnosu na BDP, uz istovremeno smanjenje veličine vlade i unapređenje kvaliteta vladine potrošnje.

Očuvanje stabilnosti financijskog sektora i oživljavanje kreditne aktivnosti banaka treći je cilj provođenja ekonomskih politika.

Također, predviđeno je da se poslanici i delegati izjasne o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između BiH i Evropske banke za obnovu i razvitak (EBRD) za realizaciju Projekta koridor 5-C.

Kreditnim zaduženjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 80 miliona eura, predloženo je, da se osiguraju sredstva za realizaciju Projekta koridor 5-C na poddionici Buna – Počitelj i poddionici Donja Gračanica – Tunel Pečulj (Zenica sjever) i Tunel Pečuj – Klopče.

Krajnji dužnik po ovom kreditnom zaduženju je JP “Autoceste Federacije BiH” d.d. Mostar.

U periodu implementacije navedenog projekta, u federalnom budžetu nije potrebno osigurati dodatna financijska sredstva za sufinansiranje projekta.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh