Politika

Ognjen Tadić: Na sceni je puč u SDS-u!

Doskorašnji potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić u pismu Glavnom odboru stranke navodi da se u SDS-u dešava puč i ukazuje da je neophodno smijeniti sve potpredsjednike stranke i održati vanredne unutarstranačke izbore na svim nivoima.

Ognjen Tadić - Informativa.ba

Advertisements

U pismu, koje je u cjelosti prenio portal “Frontal.ba“, Tadić navodi da bi do održavanja velike skupštine SDS-a, na kojoj će biti usvojen novi program i statut, te izabrano novo rukovodstavo, Mladen Bosić trebalo da ostane u ulozi predsjednika stranke zbog statutarnih i disciplinskih ovlaštenja koja ima i ne može ih prenijeti na bilo koga drugog.

On ističe da bi brzo rješenje dovelo do predsjednika koga niko u stranci ne bi slušao, koga bi svi savjetovali, koji ne bi mogao očuvati pozicije u Vijeću ministara BiH i pored koga bi radio svako ono šta hoće.

“Na kraju bi i njega morali skloniti i došao bi neko treći ko čeka iz prikrajka. SDS bi uništio kandidat iz prikrajka jer bi ga na tacni, a zarad lične koristi nekoliko pučista, isporučio Miloradu Dodiku… To bi bio kraj SDS-a koji predstavlja nadu da će jedina stranka koja pripada narodu donijeti bolje dane”, naveo je Tadić.

Tadić je u pismu, između ostalog, analizovao, kako kaže, puč u SDS-u koji traje, svoj odnos sa doskorašnjim predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem, kako je stranka došla u stanje u kome se nalazi, zatim odgovornost Vijeća ministara BiH za izborni rezultat i Savez za promjene.

Kada je riječ o puču, Tadić u pismu ocjenjuje da je “na sceni puč protiv zdravih političkih vrijednosti koji ima cilj da SDS pretvori u još jednu od stranaka koje su pod potpunim uticajem mafijaških pipaka i papaka obavijenih oko politike”.

“Presretan sam zbog toga što sam svojom ostavkom objavio pauzu u planiranom puču i time kupio vrijeme za stranku da se odbrani. Valjda ste imali priliku da razgovarate i razmislite o svemu. Ako niste, nadam se da će vam ovo pismo pomoći u tome”, naveo je Tadić u pismu upućenom Glavnom odboru SDS-a nakon što je podnio ostavku na sve stranačke funkcije.

Osvrćući se na odnos sa Bosićem, Tadić napominje da njih dvojica nemaju komunikaciju kakvu bi trebalo i da su proteklih više od godinu dana u četiri oka razgovarali tri puta, te ističe da mu je u dva navrata – u septembru 2015. i u proljeće 2016. godine – ukazivao na loše stanje u stranci, sa čime se on nije složio.

Tadić navodi da je u septembru 2015. godine ukazivao Bosiću da je stanje u stranci alarmantno, jer se uspostavilo nekoliko centara moći koji upravljaju biznisom ili kadrovskom politikom, odnosno imaju uticaj na dio članstva koje je neprijateljski okrenut prema aktuelnom rukovodstvu i koji su umislili da su značajni obavještajno-medijski centri koji strankom trebaju da vladaju iz sjenke.

“Rekao sam mu i konkretna imena. Sve se to uglavnom nalazi u Istočnom Sarajevu… Rekao sam mu i to da će iz takvog stanja proizaći grupa koja će napraviti puč u stranci, igrati na loš rezultat na sljedećim izborima, i rušiti njega kao glavnu prepreku privatizaciji i kriminalizaciji stranke, te da će podršku za takvo nešto prihvatiti i od Dodika i od najcrnjih pojedinaca kakvih je, nažalost, bilo više u prošlosti SDS-a”, dodaje Tadić.

U pismu Glavnom odboru, Tadić navodi da je u proljeće 2016. godine ukazao Bosiću da je stanje u SDS-u krajnje loše zbog svih neispunjenih obećanja, nesposobnosti, kompromitaciji i gluposti jednog broja kadrova i da pod hitno treba da podnese ostavku na funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma kako bi se u punom kapacitetu bavio strankom.

“Rekao sam mu da (ministra bezbjednosti BiH Dragana) Mektića, koji je već tada bio na granici javne prihvatljivosti i bez ozbiljnih rezultata, treba poslati za ambasadora u Beograd, da Lazara Mirkića treba inkorporisati kao delegata u Dom naroda, da Darka Babalja treba prebaciti u Predstavnički dom na Bosićevo mjesto u Kolegiju doma, a da Aleksandru Pandurević, kao jedino očuvano lice koje se povezuje sa borbom protiv korupcije, treba izabrati za ministra sigurnosti BiH”, piše Tadić i dodaje da Bosić nije dao veći značaj tom njegovom prijedlogu.

Pojašnjavajući svoj stav o tome kako je SDS došao u ovakvo stanje, Tadić navodi da se stranka potpuno izgubila nakon opštih izbora 2014. godine i da je potpuna greška bio pokušaj svrgavanja Bosića sa pozicije lidera stranke nakon čega su ostale duboke podjele u jednom broju opštinskih i gradskih odbora.

“Drugo, stranka je pri izboru Savjeta ministarsa, pa po inerciji i kasnije, vodila kadrovsku politiku po principima koji nisu korisni za rad i život stranke, dakle ne po kvalifikacionom principu, nego po principu podijele plijena”, ukazao je Tadić.

On ističe da je SDS s vremenom ušao u stanje hipnoze, zbog “danas će, sutra će” obećanja o borbi protiv korupcije od čega na kraju nije bilo ništa konkretno, a “neki likovi u stranci su iskoristili to stanje da bi razigrali paranoju u samom vrhu stranke i preko nje upravljali ljudima, a samim tim i političkim procesima”.

“Bosić, a sa njim i SDS, najčešće je bio između Mektićeve šargarepe i štapa jednog broja članova Predsjedništva SDS-a u vidu `pouzdane informacije` od još pouzdanijeg doušnika koji ukazuje na neku `opasnost` po njega i stranku”, tvrdi Tadić.

Doskorašnji potpredsjednik SDS-a ističe da su na kraju bili posvađani, diskreditovani, bez novca, bez ozbiljnih i odanih saveznika i bez šansi.

“Koliko rukovodstvo stranke nije bilo svjesno toga najbolje govori podatak da je na posljednjoj zajedničkoj sjednici Glavnog izbornog štaba i Predsjedništva SDS-a, održanoj desetak dana pred izbore, izneseno većinsko mišljenje da nas očekuje maksimalan uspjeh na izborima. Nismo mi toliko glupi, samo nismo vjerovali jedni drugima”, navodi Tadić.

Govoreći o nekim lokalnim primjerima u vezi sa rezultatima na lokalnim izborima, Tadić je naveo Višegrad, gdje je SDS izgubila izbore već par mjeseci nakon dolaska na vlast i to ne od SNSD-a, nego od Emira Kusturice.

“Znam dosta o tome jer sam pokušao to da spriječim i čak uspio da dogovorim sporazum po kome bi Kusturica i njegovo preduzeće podnijeli izvještaj našem načelniku i isplatili sav novac i obezbijedili udio u vlasništvu opštini Višegrad u projektu zvanom `Andrićgrad`, čime bi ujedno bile zaustavljene i dalje sumnje u zakonitost rada. Nije kriv načelnik što dogovor nije realizovan, krivo je par ljudi iz tadašnje njegove blizine koji mu to nisu dozvolili, ali na kraju je stranka platila cijenu”, naveo je Tadić.

Kada je riječ o Bijeljini, Tadić je ukazao da je Nenad Stevandić svojevremeno “na svoja ramena primao Miću Mićića” kako bi mu kasnije na vrat “lakše bila nabačena omča u vidu Zlatka Maksimovića”.

Tadić smatra da SDS-u neće pomoći to što će u rukovodstvu ostati oni koji su odgovorni za loš izborni rezultat, a otići Bosić koga nisu ni pitali kako da vladaju u svojim opštinama.

Govoreći o Banjaluci, Tadić je naveo da nije očekivao ogroman unutarstranački udarac nakon opštih izbora 2014. godine na kojima je SDS u ovom gradu imao porast rezultata od 200 odsto i da je tada Stevandić svaki dan njemu i Gradskom odboru radio ono što je od maja 2015. godine radio Bosiću i SDS-u u cjelini.

“Umjesto da prati pozitivan trend Gradski odbor je ušao u spiralu sukoba koja je privremeno zastala pobjedom jedne od struja na Skupštini Gradske organizacije, ali koja će se sigurno nastaviti nakon ovih izbora”, naveo je Tadić i dodao da se sa tim mora prekinuti.

Osvrćući se na razilaženja sa većinom u Predsjedništvu SDS-a, Tadić navodi da je bio protiv toga da se glavne političke odluke donose u Savjetu ministara BiH i da je smatrao da se politika morala voditi u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Ministri gledaju samo svoj posao i propuštaju stvari koje ih se ne tiču. Od početka ovog mandata sam jednom ili dva puta bio pozvan da kažem šta mislim na konsultacijama predstavnika SDS-a u zajedničkim organima BiH…Nikada me niti jedan član Savjeta ministara prethodno nije upitao za bilo kakvo mišljenje o tome šta radi on ili Savjet ministara, a da o budžetu i ne govorimo”, naveo je Tadić.

On smatra da Vijeće ministara BiH snosi dio odgovornosti za izborni rezultat, odnosno predstavnici Saveza za promjene.

“Nije tačna teza da Vlada (bh. entiteta) Republike Srpske nije pala poslije lokalnih izbora 2012. godine na kojima je poražen SNSD. Pala je. Otišla je Vlada Aleksandra Džombića i došla je Vlada Željke Cvijanović. Toliko mora znati onaj ko se bavi politikom”, naveo je Tadić.

Kada je riječ o Savezu za promjene, Tadić navodi da je ovaj savez u problemima jer se čini da je izgubio potencijal, koji je, kako kaže, dosta narušen povlačenjem sa čela PDP-a Mladena Ivanića.

“Biće još gore ako naprasno ode Mladen Bosić. Njegovo rukovodstvo tada činiće Dragan Čavić, Milanko Mihajilica, Branislav Borenović, Adam Šukalo i eventualno Vukota Govedarica. Prema mom mišljenju, to je nedovoljno ozbiljan tim, a vi slijedite koga god hoćete”, poručio je Tadić.

Obraćajući se onima koji su “uzeli na sebe ulogu da pljuju po njemu”, Tadić je naveo da njihov isforsirani puč ima jasan cilj, a to je da Bosić ode, na kratko dođe Govedarica, koga će skloniti ubrzo i dovesti nekoga ko će spas stranke potražiti u tome da ona orkestrirano aplaudira Miloradu Dodiku iz finansijsko-patriotskih razloga.

On je članovima Glavnog odbora SDS-a predložio da budu smijenjeni svi potpredsjednici stranke, ali ne zbog neposredne odgovornosti za izborni rezultat, nego zbog toga što su, kako kaže, svojim međusobnim sukobima, podmetanjima i lažima stvorili situaciju u kojoj je stranački rad bio blokiran skoro na svim nivoima.

Osim toga, doskorašnji potpredsjednik SDS-a, predlaže da budu održani vanredni unutarstranački izbori na svim nivoima i da svim smjenjenim članovima Predsjedništva stranke bude zabranjeno da se na njima kandiduju.

Tadić navodi da je kadrovska komisija dužna da u roku od dva mjeseca obavi razgovore sa svim nosiocima funkcija i utvrdi njihov doprinos za rad stranke, te predloži potrebne smjene onih funkcionera koji nisu ostvarili očekivani ili obećani doprinos stranci.

On smatra da je neophodna rekonstrukcija Vijeća ministara BiH nakon što svaki od funkcionera podnese izvještaj o svom radu.

Dosadašnji potpredsjednik SDS-a ističe da iz stranke treba da budu odstranjena sva lica koja su od afere “Selekt-impeks” i “Centreks”, pa do danas učestvovala u narušavanju ugleda stranke.

Tadić predlaže da bude formirana komisije za izradu novog programa stranke, koji će biti savremen, moderan i prepoznatljiv za budućnost SDS-a i bh. entiteta Republike Srpske, kao i formiranje komisije za izradu novog Statuta SDS-a.

Podsjetivši da je razgovarao sa “zdravim ljudima vjernim stranci” i sa Bosićem, Tadić je ukazao da je bitno da “svi pučiti znaju da uspjeh njihovog puča ne donosi i mogućnost zloupotrebe vlasti u zajedničkim organima BiH”.

Tadić je autentičnost pisma potvrdio za portal “Frontal.ba”.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh