Politika

Dodik: Mnogo razmišljam o referendumu o nezavisnosti (bh. entiteta) RS, od BiH više niko nema koristi

“Ne želim da se pretvaram da podržavam neuspjeli koncept nazvan Bosna i Hercegovina”, izjavio je za “AFP” predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik.

Milorad Dodik - Nezavisne.com

Advertisements

Ipak, on je dodao da je spreman da radi “kako bi se osiguralo održivost BiH koja je predviđena Ustavom”.

“Bosna i Hercegovina je danas mjesto koju niko ne želi osim par idealista u Sarajevu koji žele da je sačuvaju, ali niko više od nje nema koristi”, rekao je Dodik.

On je istakao i da, ukoliko se ne postigne konsenzus između Bošnjaka, Srba i Hrvata, “BiH će nestati”.

Povodom održanog referenduma i poziva na saslušanje koje je tim povodom dobio iz Sarajeva, Dodik je rekao da će “rado dati izjavu video linkom ili na teritoriji bh. entiteta Republike Srpske”, ali da neće putovati na lokacije čije nadležnosti smatra “nelegalnim”.

“Moji putevi ne vode u Sarajevo. Ja sam na meti “sarajevskih muslimana” i njihove politike. Nemam veze sa Sarajevom i ništa me ne vezuje za njih”, rekao je on.

Kako navodi “AFP”, ojačan nedavnom pobjedom svoje stranke na lokalnim izborima, Dodik ponovo ukazuje na mogućnost organizovanja referenduma o nezavisnosti bh. entiteta Republike Srpske.

“Razmišljam o tome, mnogo razmišljam o tome”, rekao je Dodik i dodao da samo ukazivanje na takvu opciju može da bude upotrijebljeno protiv njega na suda jer, kako je rekao “u Bosni i Hercegovini nemamo pravo da mislimo”.

“Ako mislite, automatski vas smatraju velikim neprijateljem, većim od onih iz Islamske države koji ovuda slobodno šetaju”, rekao je predsjednik bh. entiteta Republike Srpske, misleći na 330 građana BiH koji su otišli u Siriju kako bi se priključili Islamskoj državi, navodi “AFP”.

Dodik je u intervjuu za “AFP” zaključio da postoje dva scenarija za budućnost BiH.

“Ili ćemo izgraditi Bosnu poštujući volju svih građana ili više neće postojati. Kada će se to dogoditi? Ja to ne znam”, rekao je Dodik.

On je, također, optužio Zapad da “ubrzava proces nestanka” Bosne nametanjem svoje volje ili slanjem “trećerazrednih ambasadora”.

“Oni dolaze ovdje da vježbaju pred odlazak na drugo mjesto. Ne želim da budem njihovo zamorče”, istakao je predsjednik bh. entiteta Republike Srpske.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh