Politika

NS bh. entiteta RS: Poslanici o rezultatima referenduma

Poslanici Narodne skupštine bh. entiteta Republike Srpske (RS) razmatrat će danas rezultate referenduma, koji je održan 25. septembra, na pitanje: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao dan (bh. entiteta) RS”.

NSRS - Faktor.ba

Advertisements

Komisija za provođenje referenduma je u informaciji dostavljenoj entitetskom parlamentu navela da je od 1.219.399 građana, koji imaju glasačko pravo, glasalo 680.175 građana ili 55,78 posto, javlja “Fena”…

Na referendumsko pitanje je odgovor “Da” izabrao 677.771 glasač, odnosno 99,81 posto od ukupno izašlih na referendum, a “Ne” njih 1.298 ili 019, posto, što znači da je referendum punovažan.

Nakon što Narodna skupština bh. entiteta RS konstatuje rezultate referenduma, prestaje mandat Komisiji za njegovo provođenje.

Bh. entitet RS još nije ispoštovao odluku Ustavnog suda BiH koji je 9. januar kao Dan bh. entiteta RS proglasio neustavnim.

Među 40 tačaka, koje će biti razmatrane na prvoj jesenjoj sjednici NS bh. entiteta RS, koja počinje danas, jeste i Prijedlog deklaracije o osudi govora mržnje, koju je inicirao skupštinski Odbor za evropske integracije.

Na predloženom dnevnom redu je i nekoliko zakona, koji su prošli javnu raspravu, i to o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju po hitnom postupku, Prijedlog zakona o visini stope zatezne kamate – prijedlog Klubova poslanika SDS – SRS RS, PDP, NDP i Poslaničke grupe Napredna Srpska, te Prijedlog zakona o lokalnoj samoupravi i Prijedlog zakona o pozorišnoj djelatnosti.

Poslanici će razmatrati i Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta bh. entiteta RS za prvih šest mjeseci ove godine, te, između ostalog, Informaciju o dugu bh. entiteta RS na kraju prošle godine.

Dug tog bh. entiteta na kraju prošle godine iznosio je pet milijardi i 277,1 milion KM, što je čak 58,48 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U Informaciji Vlade o dugu bh. entiteta RS sa stanjem na dan 31. decembra 2015., precizira se da je dug budžeta tri milijarde i 570,68 miliona KM, jedinica lokalne samouprave iznosio je 385,91 milion KM, fondova socijalne sigurnosti 338,89 miliona KM, dug javnih preduzeća i Investiciono-razvojne banke (IRB) čak 981,62 miliona KM.

Od ukupnog duga bh. entiteta RS na vanjski su se odnosile tri milijarde i 12,07 miliona KM, od čega je ponovo najveće zaduženje budžeta entiteta i na kraju 2015. je iznosilo milijardu i 951,40 miliona KM.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh