Politika

Ramiz Salkić: Uništava sve odnose Srba i Bošnjaka, ruši državu, separatista je… Zašto niko ne zaustavi Dodika?

“Prijetnje koje je Dodik uputio su otvorene, konkretne i one su usmjerene prije svega na teren, među građane. On je poslao Srbima opasne poruke, markirajući Bošnjake kao ljude koji destabiliziraju bh. entitet RS, kao ljude koji su opasnost koncept jakog bh. entiteta RS”, istakao je entitetski potpredsjednik.

Ramiz Salkić - Blogspot.com

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je oštro osudio govor mržnje kojim je Milorad Dodik, predsjednik ovoga entiteta, najavio oštre sankcije protiv Bošnjaka koji nisu glasali za SNSD, javlja “Fena”…

Govoreći o izborima u Podrinju Dodik je Bošnjake koji su glasali za SDS-ovog kandidata za gradonačelnika Bijeljine okarakterisao kao, podsjeća Salkić, destabilizujući faktor i rekao da će poduzeti ozbiljne mjere protiv njih.

Entitetski potpredsjednik Salkić je u svom pisanom regovanju upozorio da su “istupi Milorada Dodika iz dana u dan sve radikalniji i opasniji po budućnost”.

“Tretiranje na ovakav način Bošnjaka, koji su autohton i konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini, ukazuje na opasne šovinističke stavove na kojima se pokušava graditi jedan segment srpske politike. On će imati dugoročne posljedice”, ukazao je Salkić.

Bošnjaci su, podsjeća, ravnopravan narod i imaju pravo na politički život, rad i opredjeljenje.

“Prijetnje koje je Dodik uputio su otvorene, konkretne i one su usmjerene prije svega na teren, među građane. On je poslao Srbima opasne poruke, markirajući Bošnjake kao ljude koji destabiliziraju bh. entitet RS, kao ljude koji su opasnost koncept jakog bh. entiteta RS. Nije teško zamisliti kakva će biti reakcija u bazi i ne treba nas čuditi ako dođe do pritisaka na Bošnjake da se iseljavaju. Mnogi danas žive u strahu i brigama”, istakao je entitetski potpredsjednik.

Milorad Dodik je svjestan, kaže, da bi kreiranje stabilnog društva, društva koegistencije, dovelo do propasti njegovog političkog koncepta.

“Na proteklim izborima Dodikov koncept je izgubio tamo gdje je postojala dobra saradnja između Bošnjaka i Srba. Što je bolja ta saradnja bila, Dodikov rezultat je bio slabiji. Ne samo zbog glasanja Bošnjaka, već zato što saradnja razbija strahove i kod Srba, tako da onda ljudi glasaju za budućnost, a u Bosni i Hercegovini budućnost je jedino moguća kroz izgradnju stabilnog i mirnog društva, koje daje mogućnosti svima. A Dodik, nažalost, nije budućnost. On pokušava ovaj prostor vratiti u daleku prošlost”, upozorio je Salkić.

Bošnjaci imaju, navodi on, svoje političko, nacionalno i vjersko rukovodstvo koje jasno vidi put u budućnost.

“Taj put je zacrtan i podrazumijeva izgradnju multietničke zemlje, u kojoj će biti svi ravnopravni. Bošnjaci su u nekim mjestima podržali i kandidate vladajućih partija, kao što se to desilo u Zvorniku, Prijedoru, Banjoj Luci, ali ne zato što je to tražio Dodik, niti je to njemu podrška. To je odgovor na pozitivnu politiku koju vode kadrovi SNSD-a u tim mjestima”, naglasio je Salkić.

Umjesto odgovora na našu pruženu ruku, već godinama Milorad Dodik vodi, kako je dodao, protivustavnu politiku insistiranja na samostalnosti i otcjepljenju bh. entiteta RS, bez obzira na posljedice.

“Separatizam koji je nametnuo srpskom narodu kao imperativ, na ove prostore ne može donijeti dobro i to je svima jasno. Nažalost, svojim radikalizmom Dodik je mobilizovao srpski narod i umjesto našeg zajedničkog puta ka Evropi, zbog njegovog opasnog političkog djelovanja, mi se vraćamo velikom brzinom u devedesete. Očekivali smo ozbiljnu reakciju međunarodne zajednice, ali do konkretnih poteza nije došlo – mnogi su prijetili, pisali pisma, razgovarali sa Dodikom i sa nama, deklarativno nas podržavali, ali ništa konkretno već godinama nisu poduzeli. Bošnjaci su postali svjesni ozbiljnosti aktualnog trenutka i znamo da nakon održanog referenduma sami moramo naći koncept zaštite i očuvanja integriteta naroda i države, jer definitivno ona neće doći spolja. Mi se pokušavamo izboriti za zemlju istih prava i mogućnosti za sve, a nama se uskraćuje pravo na polovini teritorije na osnovna ljudska prava – mi moramo naći način da to zaustavimo. Očigledno se ovdje primjenjuju dvostruki standardi i stoga mi moramo napraviti redefiniciju svoje politike i svoga odnosa prema tim procesima”, kazao je Salkić.

Podsjeća da je Milorad Dodik došao na vlast zahvaljujući glasovima Bošnjaka.

“I odmah potom se pretvorio u našeg otvorenog protivnika, spremnog da negira naš identitet, naš jezik, naše mrtve i žive. Koristeći institucije entiteta Dodik je učinio sve da onemogući političko djelovanje Bošnjaka. Međunarodne organizacije nam nisu pomogle ni u jednom slučaju da riješimo problem, naprotiv, preuzimanjem ekskluziviteta u rješavanju tih pitanja udaljile su nas i naše prijatelje od mogućnosti rješavanja ovih pitanja”, kazao je Salkić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh