Politika

Dodik: Uskoro ćemo na dnevni red staviti i pitanje vlasništva nad Brčko distriktom

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je da će državljani bh. entiteta RS koji žive u Brčko distriktu u određenoj formi moći da glasaju na referendumu o Danu bh. entiteta RS.

Milorad Dodik - Nezavisne

“Građani će ovdje izaći na referendum u određenoj formi i danas sam došao u Brčko da ih pozovem na to”, rekao je Dodik novinarima u Brčkom, javlja “Srna”…

Advertisements

Odgovarajući na pitanje o kakvoj formi je riječ, Dodik je rekao da će o tome odlučiti Republička komisija za sprovođenje referenduma o Danu bh. entiteta RS.

Predsjednik bh. entiteta RS naveo je da je supervizor za Brčko distrikt, mimo zakona i ovlaštenja, spriječio građane bh. entiteta RS koji žive u Brčkom da se izjasne o pitanju važnom za njih, a to je praznik bh. entiteta RS.

“Supervizor je to učinio po političkom nalogu, smatrajući da ima potrebu da se dodvori Bakiru Izetbegoviću i muslimanima iz Sarajeva. To nije bila pravna odluka”, ocijenio je Dodik.

On je istakao da je ovom odlukom supervizora srušeno nekoliko deklaracija o ljudskim pravima koje se odnose na izjašnjavanje, što, kako kaže, nije bilo dovoljno da sam supervizor sagleda tu situaciju.

“Mi cijenimo da je odluka supervizora bila ishitrena i da može biti povučena. Očekujemo da on to i učini. On je prekršio niz propisa čineći to. On nije iznad Ustava, a Ustav garantuje pravo građanima da odlučuju putem referenduma”, rekao je Dodik.

Predsjednik bh. entiteta RS podsjeća da je Brčko distrikt, prema arbitražnoj odluci, kondominijum – zajedničko vlasništvo dva entiteta.

“Do sada nam nisu dozvoljavali da se manifestuje onaj dio našeg vlasništva nad tim, ali u svakom slučaju u vremenu koje dolazi sigurno će se i to pitanje morati da stavi na dnevni red”, kaže Dodik.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh