Politika

Formiran “Mostarski krug”: Građanski odgovor politici i propadanju grada

U prepunoj konferencijskoj dvorani hotela Bristol u Mostaru, večeras je osnovano Udruženje “Mostarski krug”. Inicijativa za osnivanje “Mostarskog kruga” potekla je zbog izuzetno teške situacije u gradu. Na samom početku, jednoglasno su usvojeni Statut Udruženja, te predsjednik i potpredsjednici “Mostarskog kruga”.

Udruženje Mostarski krug - Vijesti.ba

Za predsjednika “Mostarskog kruga” izabran je dugogodišnji bh. novinar Alija Behram, a članovi radnog Predsjedništva još su mostarska arhitektica Maja Popovac Roso i univerzitetski profesor Ahmed Džubur.

Maja Popovac Roso prisutnima je pojasnila da je inicijativa potekla zbog izuzetno teške situacije u Mostaru, političke i ekonomske, koja otežava život u gradu i Hercegovini.

“Otuda se rodila ideja da pozovemo i okupimo građane, kako bi se situacija u Mostaru počela kretati na bolje”, rekla je Popovac Roso i dodala de će ovo “ljeto biti vruće”.

Ahmed Džubur je rekao da je njegova prva aluzija kada gledam pristune to da je jako veliki broj mislećih, intelektualnih i urbanih lica, koji predstavljaju nešto što neće predstavljati samo alternativu već i jedno rješenje za sve što se dešavalo u Mostaru proteklo vrijeme.

“A dešavalo se sve ono što je moglo da upropasti multuetničnost Mostara, zatim sportstki klubovi, kulturni, urbani razvoj, privredni potencijali, puno toga je uništeno. Neću reći nepovratno, jer sve ono što se ovdje reklo sigurno će predstavljati jednu jaku urbanu alternativu. Većina nas ne mogu biti političari, jer moraju biiti vojnici stranke. A oni su jednosmjerni”, rekao je Džubur.

Alija Behram naveo je da je ideja za formiranje “Kruga”, kao otvorenog udruženja za sve građane, potekla od zabrinutih građana, koji smatraju da Mostaru nedostaje jedna svemostarska i široka platforma, kao građanski odgovor na kontinuirano propadanje grada.

Kazavši kako Mostarci nisu imali priliku da već punih osam godina biraju svoju lokalnu vlast, Behram je iznio tvrdnju da se nije teško složiti da Mostar proživljava vjerovatno najteže godine svoje permanentne krize.

“Šta možemo očekivati od Mostarskog kruga? Dakle, mislimo da kao nezavisne osobe, pojedinci sa vlastitim stavom i dignitetom možemo dati veći doprinos kada smo zajedno u timu, a u oblastima u kojima se kao profesionalci i ljudi najbolje snalazimo”, rekao je Behram.

On je pojasnio da svako može djelovati i pružati svoj doprinos kroz neku od formiranih komisija koje će djelovati unutar “Mostarskog kruga”, a u korist popravljanja stvari u Mostaru.

Najavljena je i saradnja sa drugim nevladinim organizacijama, ne samo u Mostaru.

“Hoćemo da budemo u centru interesa i potreba građana Mostara, kao njihov istinski, glasan i prepoznatljiv glas, stav ili mišljenje, oslobođeno političkih i bilo kakvih drugih stega, interesa i ciljeva suprotnih interesima Grada i njegovih građana… Čini mi se ovdje, pred vama, važnim da posebno istaknem i sljedeće: Mostarski krug neće preuzimati nikakvu obavezu da „sluša“ ili „sarađuje“ sa političkim strukturama, bilo da su na vlasti ili u opoziciji. Svoje stavove i ciljeve Mostarski krug profiliraće potpuno samostalno, dijeliti ih odgovorno sa javnošću i odgovaraće za svoje aktivnosti i djelovanje isključivo i samo pred svojim članstvom i građanima Mostara”, rekao je Behram.

Istaknuti mostarski privrednik Milan Jovičić u svom je stilu pozdravio prisutne na Skupštini Mostarskog kruga.

“Šejtan je opasno udario na naša vrata”, rekao je Jovičić i dodao: “Stoga mi je žao što nismo i ranije osnovali ovaj krug.”

Među brojnim građanima Mostarcima večeras su se na osnivanju “Mostarskog kruga” pojavili i bivši gradonačelnici ovog grada Radmilo Andrić i Safet Oručević, zatim Gradimir Gojer, legendarni mostarski skakač Emir Balić, komandant odbrane Mostara Semir Drljević Lovac, advokati Josip Muselimović i Faruk Ćupina, te brojni drugi istaknuti građani Mostara.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh