Politika

Izetbegović: Proces pomirenja osnova je svih pozitivnih promjena u BiH

Jačanje društvene kohezije na lokalnom nivou preduslov je za unapređenje povjerenja i procesa pomirenja, stabiliziranja prilika uopšte, jačanje mira te svih pozitivnih promjena u BiH.

Bakir Izetbegović - Faktor.ba

Istaknuto je to danas na Trećoj konferenciji “Platforme dijaloga”, organizirane u Sarajevu u sklopu projekta Ujedinjenih nacija (UN) “Dijalog za budućnost” i u partnerstvu s Predsjedništvom BiH, piše “Faktor“…

Istovremeno, ocijenjeno je da svi akteri bh. društva, uključujući donositelje odluka i građane, a posebno mladi moraju postati generator svih demokratskih procesa u BiH i to putem angažmana u konkretnim projektima i aktivnostima, orijentiranim ka boljem međusobnom razumijevanju, bez obzira na razlike bilo koje vrste.

Učesnike skupa, u čijem su fokusu kultura, obrazovanje i mladi kao segmenti i agensi pozitivnih promjena u BiH, pozdravio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, istaknuvši da je proces pomirenja u BiH temeljni proces na kojem se baziraju sve pozitivne promjene u BiH.

Podsjetio je da je cilj projekta da putem partnerstva s UN-om poveže vladin i nevladin sektor, te da omogući građanima međusobno povezivanje, upoznavanje i saradnju, prije svega među mladima, dijeleći uvjerenje da se samo kroz kontinuiran dijalog mogu rješavati izazovi s kojima se suočava BiH, njeni konstitutivni narodi i njeni građani.

U godinu i po dana provedbe, projekt “Dijalog za budućnost” postigao je mnogo. Dijaloške platforme i forumi mladih formirani u sklopu ovog projekta okupili su stotine učesnika i učesnica, a kroz podršku desecima inovativnih projekata u domenu kulture i obrazovanja doprle do 150.000 ljudi. Posredno, više od milion građana, trećina bh. stanovništva, došla je u dodir s projektom. Kroz brojne aktivnosti u 80 gradova naše zemlje i zemalja regije, ovaj projekt nosio je poruku mira, tolerancije, dijaloga i zajedništva – precizirao je Izetbegović.

Pozvao je sve relevantne aktere da nastave aktivnosti u sklopu spomenutog projekta “jer su izgradnja povjerenja i pomirenje trajni procesi koji osim dobre volje iziskuju i vrijeme, odlučnost i posvećenost”.

Da bi korist ovog projekta bila trajna, neophodno je očuvati postignutu sinergiju u djelovanju međunarodne zajednice, institucija vlasti na svim nivoima, civilnog društva i drugih zainteresovanih aktera – kazao je.

Izetbegović smatra da bi bilo izuzetno korisno proširiti opseg djelovanja u regiji, te time postići kvalitativni i kvantitativni pomak, a s obzirom na to da se politika, privreda, interesi, a time i sudbina BiH tijesno prepliće sa susjedima.

Budućnost naše države je u integraciji, povezivanju, razumijevanju i zajedničkom nastojanju da generacijama koje dolaze ostavimo stabilan okvir za napredak, izgradnju uspješne privrede i tolerantnog društva u kojem će dijalog i uzajamno uvažavanje, a ne okoštale predrasude i razmirice iz prošlosti, biti temelj boljitka za sve – poručio je predsjedavajući Predsjedništva.

Istaknuo je uvjerenje da će se BiH, uprkos svim razmiricama i razmimoilaženjima, osloniti na kontinuitet boljeg dijela vlastitog naslijeđa – na naslijeđe mira i prosperiteta.

Želim još jednom istaći da je proces pomirenja u bh. društvu najbitniji temeljni proces na kojem se baziraju svi pozitivni procesi u društvu i u državi. Ako on ide valjano, i sve ostalo u ovoj državi i ovome društvu ide valjano. Taj proces politika mora objedinjavati i usmjeravati – naglasio je Izetbegović, ocijenivši da samo zajedničkim snagama, kroz neumorno zalaganje i trud na razvijanju i jačanju međusobnih veza, narodi i građani ove zemlje mogu postići napredak i osigurati stabilnost potrebnu za uspješan razvoj.

Učesnicima konferencije, čijem su otvaranju, među ostalim, prisustvovala sva tri člana Predsjedništva BiH, obratila se i rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu, podsjećajući da je realizacija spomenutog programa počela prije dvije godine na inicijativu Predsjedništva BiH, te da su za njegovu implementaciju zadužene tri agencije UN-a – Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Organizacija UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) u suradnji s Predsjednišvom BiH.

Ovaj program fokusiran je u potpunosti na mir, na unapređenje, izgradnju i održivost mira – kazala je, navodeći da su putem dijaloga s građanima razmatrani modaliteti unapređenja društvene kohezije tolerancije i jačanja povjerenja i procesa pomirenja.

Ukazala je na direktnu međuovisnost između održivog mira i razvoja, podsjećajući da je koncept održivog mira u središtu nove globalne razvojne agende, prihvaćene od zemalja-članica UN-a.

Sinanoglu je istaknula da razlike treba da inspirišu, te da djelovanje za dobrobit svih bez obzira na vjersku, etničku, političku ili neku drugu pripadnost mora biti u vrhu prioriteta, a da jačanje društvene kohezije, uzajamnog razumijevanja i solidarnosti nemaju alternative.

Učesnici konferencije koja je u glavnom gradu BiH okupila predstavnike različitih oblasti iz BiH, međunarodne zvaničnike i goste iz regiona, trebala bi, kako je najavljeno, rezultirati konkretnim preporukama i zaključcima na planu izgradnje mira, promoviranja suživota i međukulturalnog razumijevanja putem obrazovanja i kulture, s naglaskom na mlade.

Konferencija je bila prilika i za uručivanje priznanja aktivistima koji su se vlastitim angažmanom istaknuli na planu promoviranja ciljeva i ključnih prioriteta spomenutog programa.

Na Prvoj konferenciji Platforme dijaloga “Dijalog put ka budućnosti” Predsjednišvo BiH potpisalo je UN Deklaraciju o Platformi dijaloga koja poziva sve narode i građane zemlje, a posebno mlade, da budu aktivni učesnici i pokretači promjena, te da rade zajedno s donositeljima odluka na razvijanju i provedbi politika usmjerenih ka rješavanju ključnih izazova s kojima se cjelokupno bh. društvo suočava.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh