Politika

Emdžad Galijašević suspendovan iz članstva SDA do pravosnažnog okončanja postupka

Predsjedništvo SDA je na današnjoj sjednici utvrdilo je kandidatske liste za načelnike/gradonačelnike, kao i za općinska vijeća/skupštine općina za predstojeće lokalne izbore 2016. godine.

Predsjedništvo SDA - Nap.ba

SDA se prijavila za izbore ukupno u 104 općine. U 64 općine prijavili su kandidate za načelnike/gradonačelnike općina zajedno sa SBB-om. U svim općinama entiteta RS kandidate za skupštine općina i gradske skupštine objedinit će se zajedničke liste zajedno sa SBB-om. Na predstojeće lokalne izbore izlaze sa 2.217 kandidata od kojih je oko 42 % žena i preko 50% onih koji prvi put učestvuju na izborima, među kojima je najveći broj mladih, saopćeno je iz SDA, prenosi “NAPa“.

Predsjedništvo SDA je usvojilo Izbornu platformu za lokalne izbore 2016.godine.

Članovi SDA koji su se na ovim izborima prijavili kao nezavisni kandidati po Statutu prestaju biti članovi Stranke. Predsjedništvo SDA zahtijeva od njihovih matičnih općinskih organizacija da ih brišu iz evidencije članstva SDA.

Predsjedništvo SDA je razmatralo slučaj gradonačelnika grada Bihaća Emdžada Galijaševića. Još jedanput je podržan rad državnih institucija u borbi protiv korupcije. Predsjedništvo Stranke je donijelo odluku o suspenziji Emdžada Galijaševića iz članstva SDA do pravosnažnog okončanja postupka. Podsjećamo, Galijašević je uhapšen prošle sedmice zbog primanja mita u iznosu od 10.000 KM u svom kabinetu. Određen mu je jednomjesečni pritvor.

Predsjedništvo SDA poziva Predsjedništvo BiH da prihvati Izvještaj o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kako bi Bosni i Hercegovini bilo omogućeno prihvatanje Aplikacije BiH za članstvo u EU.

Pozivamo člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da bude na visini zadatka, jer blokada evropskog puta Bosne i Hercegovine i blokada državnih institucija može istovremeno ugroziti i druge važne sporazume i aranžmane, uključujući i kreditni aranžman sa MMF-om. Institucije BiH moraju funkcionirati u skladu sa ustavom i zakonom, a ne na osnovu prijetnji i ucjena. Dejtonska je obaveza svih da omoguće funkcioniranje institucija BiH. Oni koji osporavaju rad državnih institucija, pozivajući se na interese entiteta, na kraju će najveću štetu nanijeti upravo entitetima .

Predsjedništvo SDA smatra da je odluka Agencije za statistiku BiH utemeljena na zakonu, standardima EUROSTAT-a i preporukama IMO tima. Ona se mora ispoštovati i rezultati Popisa objaviti u zakonskom roku. Za Predsjedništvo SDA su, kao neustavni i nezakoniti, neprihvatljivi zaključci Narodne skupštine RS od 21. juna 2016.godine koji predstavljaju neprimjeren pritisak na Agenciju za statistiku BiH. Neprihvatljivo je da su zaključci NS RS objavljeni u Službenom glasniku, a da ih prije toga nije razmatralo Vijeće naroda RS.

Predsjedništvo SDA još jedanput poziva OHR i OSCE da pomognu da se povratničkoj djeci u RS omogući upis u dokumente maternjeg odnosno bosanskog jezika. Zahtijevat ćemo od tužilaštava u BiH da se protiv svih koji ne poštuju odluku Ustavnog suda BiH pokrenu krivični postupci.

Razmatrajući stanje u osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, Predsjedništvo SDA je zauzelo stav da je nužno do kraja implementirati okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju koji podrazumijeva da učenici zajedno pohađaju nastavu i da nastava bude organizirana na osnovu zajedničkog nastavnog jezgra i posebne nacionalne grupe predmeta. Osuđuje se svaki oblik segregacije i razdvajanja kao što su dvije škole pod jednim krovom i slično.

Predsjedništvo SDA osuđuje napade na povratničku populaciju u entitetu RS.

Zahtijevamo od vlasti RS da povratnike zaštite i da im pruže sigurnost, a ne da ih straše i provociraju navodnim policijskim vježbama i to još u mjesecu Ramazanu.

Predsjedništvo SDA traži da se hitno istraži slučaj napada na vjernike u Mir Muhamedovoj džamiji u Čajniču koji se desio za vrijeme obavljanja namaza.

Predsjedništvo SDA je razmatralo stanje u USK i upoznalo se s nastojanjima Kantonalnog odbora za uspostavu stabilne vlade tog kantona. Predsjedništvo Stranke daje podršku predsjedniku Kantonalnog odbora SDA USK Šemsudinu Dediću i traži da se obave razgovori s postojećim koalicionim partnerima.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh