Politika

Mektić: Još uvijek nema ozbiljne borbe protiv korupcije

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić negirao je danas navode Tužilaštva BiH da se pokušava miješati u rad ove pravosudne institucije.

Dragan Mektić - Nezavisne.com

Mektić je u Sarajevu kazao novinarima da je saopštenje Tužilaštva BiH u kojem se, između ostalog, navodi kako se “svojim istupima, ministar sigurnosti Dragan Mektić pokušava nametnuti kao ministar i šef policije, ministar pravosuđa i glavni tužilac, te se direktno miješati u rad pravosuđa“, reakcija na njegov intervju dat jednom nedjeljniku, prenosi “Fena”…

“Dao sam intervju magazinu “Dani“ u kojem sam iznosio svoje mišljenje šta je problem, što ne možemo ozbiljno, dovoljno efikasno da uđemo u borbu protiv korupcije”, kazao je Mektić, odgovarajući na upit novinara da prokomentariše saopštenje državnog tužilaštva.

Istakao je kako još uvijek nema ozbiljne borbe protiv korupcije, nisu postignuti nikakvi rezultati.

“Rekao sam da i nešto što se započelo u nekom policijskom i tužilačkom smislu nema nikakav krajnji rezultat u smislu okončanja istrage ili optužnice. Zapravo da nemamo još uvijek ni jednu ozbiljnu optužnicu, a pogotovo presudu kad je u pitanju korupcija i borba protiv korupcije. Dakle, iznio sam svoje mišljenje o tom pitanju i tom problemu bez da se miješam i namećem, niti sam ja u stanju kao ministar da izvršim bilo kakav, ni politički, ni bilo kakvu drugu vrstu pritiska na Tužilaštvo”, istakao je Mektić.

Prema njegovim riječima, javnost želi rezultate u borbi protiv korupcije.

“Ne želim da kažem da je samo problem u Tužilaštvu. Rekao sam da je problem jedne opšte političke klime u kojoj nema ambijenta da se riješi, između ostalog, i pitanje korupcije i ratnih zločina itd.”, naveo je ministar sigurnosti BiH.

Kazao je da ima problema i u saradnji između Tužilaštva i sigurnosnih agencija.

“Ne slažu se, da tako kažem, bezbjednosne agencije i Tužilaštvo o načinu i efikasnosti borbe protiv terorizma i istraživanja pojedinih konkretnih krivičnih djela korupcije. Ima propusta i slabosti i na jednoj i na drugoj strani. Postoje i političke slabosti zbog nepostojanja tog ambijenta. Mislim da i jedni i drugi moraju što prije da sjednu i traže efikasnije metode i mehanizme borbe protiv korupcije, ali isključivo pod uslovom da će imati konkretne rezultate”, potcrtao je Mektić.

Prema njegovim riječima, konkretni rezultati su optužnice, pravosnažne presude, konfiskacija imovine…

Tužilaštvo BiH oglasilo se danas saopštenjem za javnost u kome navodi kako se “svojim istupima, ministar sigurnosti Dragan Mektić pokušava nametnuti kao ministar i šef policije, ministar pravosuđa i glavni tužilac, te se direktno miješati u rad pravosuđa, što je apsolutno neprimjereno”.

Komentarisanje živih i aktivnih predmeta u Tužilaštvu BiH, neprimjereno je i nedopušteno bilo gdje u demokratskom svijetu, a također smatramo da ministar nije kvalifikovan davati mišljenja o unutrašnjem uređenju i kadrovskim kapacitetima tužilaštva, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Navedeni medijski istup ministra, Tužiteljstvo BiH smatra isključivo političkim potezom u svrhu predstojećih lokalnih izbora, te javnosti poručuje da niko nema pravo s leđa tužilaštva graditi političku kampanju i izbornu utrku, te će se odlučno suprotstaviti ovakvim ili sličnim postupcima.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh