Politika

Dodik: Primjedbe RS-a na adaptaciju SSP-a ne znače i “ne” evropskom putu BiH

“Primjedbe predstavanika Republike Srpske na predložene izmjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH s Evropskom unijom ne znače i “ne“ evropskom putu BiH i eventualnom dogovoru o tom pitanju”, izjavio je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Milorad Dodik - Nezavisne.com

Ponavlja da je vlast bh. entiteta RS protiv adapatacije tog sporazuma na način kako je predložena, jer bi to za taj bh. entitet značilo ogromne štete, a nije dogovoren mehanizam kako da se one nadoknade, javlja “Fena”…

Ako se nađe taj mehanizam, i to ne samo jednokratno, već bar u pet godina, neće biti problema“, dodao je Dodik ponovivši da postoji neprincipijelnost Evrope koja želi da pomogne Hrvatskoj da svoju nekonkuretnu robu u EU može da plasira bez carina u BiH.

Za 26. juni je zakazao sastanak s predstavnicima Vlade, Privredne komore RS-a, Vanjskotrgovine komore BiH, udruženja poljoprivrednika i svim drugim koji su radili na pitanju prilagođavanja SSP-a.

Nakon što razmotre sve stavove, dostavit će ih, kaže, Predsjedništvu BiH za sjednicu 27. juna.

Na pitanje da li zbog odbijanja iz RS-a da prihvatiti adaptaciju SSP-a postoji opasnost da aplikacija BiH u julu ne dobije “zeleno svjetlo“, Dodik je u izjavi novinarima rekao da je za BiH bilo mnogo dana “D“, ali da RS ne može prihvatiti neprincipijelne stvari i neće.

Za nas je danas najvažnije pitanje popisa. Kada to pitanje riješimo, bit ćemo spremni da razgovaramo o drugim“, ponavlja Dodik i ističe da RS traži da se pitanje popisa vrati u zakonske okvire i uvaže njeni stavovi.

Ukoliko do toga dođe, kaže, postoji spremnost RS-a da razgovara o drugim pitanjima.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh