Politika

Strazbur: Predstavljena Deklaracija o osudi govora mržnje Predstavničkog doma PS BiH

Član delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlametarnoj skupštini Savjeta Evrope Saša Magazinović predstavio je danas u Strazburu, u okviru trećeg dijela redovnog zasjedanja PS SE, Deklaraciju o osudi govora mržnje, koju je nedavno, na prijedlog grupe poslanika, usvojio Predstavnički dom PSBiH, javlja Anadolu Agency.

Saša Magazinović - Anadolija

Riječ je o važnoj Deklaraciji, čije je usvajanje pozdravljeno u Savjetu Evrope, a kojom PSBiH osuđuje govor mržnje i izražava spremnost na dodatni angažman, svjesna svojih međunarodnih obaveza koje proizilaze iz Preporuka Savjeta Evrope o govoru mržnje, Konvencije o kibernetičkom kriminalu, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, te drugih važnih dokumenata, saopćeno je iz PS BiH.

Kao jedan od predlagača usvojene Deklaracije, Magazinović je naglasio da je jako važno da su predstavnici sedam parlamentarnih stranaka dali doprinos kreiranju dokumenta i da su, bez obzira na političku orjentaciju i poziciju naspram vlasti, zajednički spremni da se bore protiv govora mržnje. Pozdravio je jasnu namjeru Savjeta Evrope da značajne resurse i energiju usmjeri na borbu protiv govora mržnje, te da od zemalja članica zahtijeva konkretne mjere i aktivnosti u cilju rješavanja ovog sveprisutnog problema.

U tekstu Deklaracije, koja je usvojena 24. maja ove godine na 30. sjednici Predstavničkog doma PSBiH, pozivaju se svi nosioci javnih funkcija da budu svjesni svog javnog uticaja, te da se u tom smislu ustručavaju od govora mržnje i bore protiv istog. Naglašava se važna uloga medija, te se pozivaju da, svjesni svoje javne uloge i uticaja na javnost, kontrolišu sadržaj i onemoguće zloupotrebe medijskog prostora za plasiranje govora mržnje.

Usvojenom deklaracijom posebno se skreće pažnja na zloupotrebu interneta u svrhu širenja govora mržnje, te se izražava zabrinutost zbog sve prisutnijeg govora mržnje kojim se širi, podstiče, promoviše i opravdava terorizam. Istovremeno, pozivaju se institucije BiH na dosljedno provođenje zakona, a organi pravosuđa na maksimalan angažman u sprečavanju i sankcionisanju govora mržnje.

Usvajanje Deklaracije o osudi govora mržnje je druga aktivnost u ovom pravcu, nakon što je nedavno raspravljano o cyber kriminalu. Savjet ministara BiH će, u vezi s ovim problemom, obavijestiti PS BiH o izvršenim obavezama i preduzetim aktivnostima, te eventualno predložiti i nova zakonska rješenja ili izmjene postojećih.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh