Politika

U BiH rekordan broj političkih stranaka

U BiH je trenutno registrovano oko 130 političkih subjekata, pokazalo je istraživanje koje je Koalicija “Pod lupom” danas predstavila u Sarajevu.

Ilustracija - Nezavisne.com

“Procjenjuje se da jedan politički subjekat dolazi na otprilike svakih 30.000 stanovnika, što nas po broju političkih partija u odnosu na broj stanovnika u zemljama regiona svrstava u sam vrh”, saopšteno je iz Koalicije “Pod lupom”.

Predstavnik Koalicije Vehid Šehić rekao je da su ključni razlozi osnivanja velikog broja političkih partija u BiH u nepostojanju jedinstvenog registra i zakona o političkim organizacijama na nivou BiH.

Za osnivanje političke organizacije u Republici Srpskoj potrebno je 500 potpisa, u Brčko distriktu 300, a u Federaciji BiH samo 50 potpisa.

U saopštenju se navodi da u BiH ne postoji jedinstven zakon o političkim organizacijama, već tri zakona na tri nivoa vlasti koji na različite načine regulišu oblast registracije političkih subjekata, iz čega proizilaze razni problemi u procesu uslova i registracije političkih subjekata.

“Broj potpisa za registraciju političkih subjekata nije jednak, administrativne takse za registraciju su niske, a tačan broj registrovanih stranaka nije moguće sa sigurnošću utvrditi jer ne postoji jedinstven registar političkih subjekata na nivou BiH”, dodaje se u saopštenju…


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh