Politika

Čivić: Bošnjaci će masovno podnijeti tužbe protiv Ministarstva prosvjete bh. entiteta RS

Poslanik Koalicije “Domovina“ u Narodnoj skupštini RS-a Nedim Čivić upozorio je danas da će Bošnjaci “masovno” podnijeti tužbe protiv Ministarstva prosvjete RS-a zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH o upotrebi bosanskog jezika u školama u RS-u.

Nedim Čivić - Faktor.ba

Pokrenut ćemo niz tužbi sudu BiH zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH, kao i pogrešnog tumačenja, ukazao je Čivić, javlja “Fena”…

Na sjednici entitetskog parlamenta, ponovo je postavio pitanje predstavnicima Ministarstva prosvjete RS-a kada će prestati diskiminacija bošnjačke djece u tom entitetu i pokušaj da se “protjeraju“ iz obrazovnog sistema RS-a, jer im se ne dozvoljava da nastavu pohađaju na bosanskom jeziku.

Resornog entitetskog ministra Danu Maleševića je kritikovao zbog, kako je naveo, neprihvatljivog tumačenja odluke Ustavnog suda BiH, jer je tvrdio da ta pravosudna institucija nije ocijenila da se u školama u RS-u ne može koristiti “jezik bošnjačkog naroda“.

Odgovor od predstavnika Ministarstva prosvjete RS-a Čivić nije dobio danas na sjednici Narodne skupštine RS-a, uz stav da će mu biti dostavljen pisani odgovor.

Nakon što je Čivićeva reakcija bila da “predstavnici Ministarstva prosvjete RS-a lažu i diskiminištu Bošnjake u tom entitetu“, dobio je opomenu od predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića da nema pravo da koristi uvredljive riječi.

“Ima li pravo Ministarstvo prosvjete RS-a da diskriminiše bošnjačku djecu”, upitao je na to Čivić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh