Politika

Narodna skupština bh. entiteta RS: Ako Jukić ne povuče odluku – RS objavljuje rezultate popisa za ovaj entitet

Sporni odluku donio je Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH, a Narodna skupština RS zaključila da ne prihvata odluku – nezakonitu i štetnu po interese RS…

Narodna skupština bh. entiteta RS - Arhiva

Narodna skupština Republike Srpske obavezala je danas Vladu RS i druge organe i institucije u ovom entitetu, kao i predstavnike RS u zajedničkim organima da aktivno koriste sva pravna, politička i druga legalna sredstva da bi se nezakoniti Jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, stavio van snage, javlja “Anadolu Agency”.

Sporni odluku donio je Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH, a Narodna skupština RS je zaključila da ne prihvata odluku – nezakonitu i štetnu po interese RS.

“Do postizanja saglasnosti o Jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine organi i institucije RS neće ni priznati ni objaviti rezultate popisa čiji sadržaj smatraju spornim i oni za RS neće proizvoditi nikakva pravna dejstva”, jedan je od zaključaka parlamenta RS.

Poslanici su zaključili i da “ukoliko direktor Agencije za statistiku BiH do 25. juna ne povuče nezakonitu odluku, Narodna skupština RS obavezuje Vladu RS i Republički Zavod za statistiku RS da povuče svoje predstavnike iz Centralnog popisnog biroa, te zahtijeva da se iz njega povuku i preostala dva člana iz reda srpskog naroda”.

“Narodna skupština RS zadužuje Vladu RS da predloži Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova RS, kako bi Republički Zavod za statistiku RS mogao objaviti rezultate popisa u RS”, zaključak je Narodne skupštine RS.

Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su jednoglasno, sa 70 glasova “Za” ove zaključke, koji stupaju na snagu danom donošenja, nakon razmatranja Informacije o realizaciji aktivnosti na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine. Posebna sjednica Narodne skupštine Srpske zakazana je na zahtjev poslaničkih klubova SNSD-a, DNS-a, SP i SDS-K i poslanika Ilije Stevančevića, a podržali su ga i opozicioni klubovi stranaka sa sjedištem u RS.

U glasanju nije učestvovao Klub Koalicije Domovina koji smatra da je Narodna skupština RS u ovoj fazi popisa stanovništva izašla iz okvira nadležnosti koje su definisane Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH i Zakonom o Agenciji za statistiku BiH.

Po završetku posebne sjednice skupštine nakon kratke pauze planiran je nastavak 12. redovne sjednice.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh