Politika

Igor Crnadak: Podrška članica CEI-ja od ogromnog značaja za BiH

Sastanak ministara vanjskih poslova zemalja CEI-ja održava se danas u Banjaluci.

Igor Crnadak - Anadolija

“Za Bosnu i Hercegovinu je ovo kritičan, prelomni trenutak kada je u pitanju proces evropskih integracija. Mi činimo veliki napor i pokušavamo da dođemo u situaciju da u julu na Savjetu za spoljne poslove Evropske unije dobijemo prihvatanje aplikacije za članstvo i u tom kontekstu podrška zemalja članica EU unutar Centralnoevropske inicijative (CEI) za nas je od ogromnog značaja”, izjavio je danas Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare održanoj tokom sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica CEI-ja, koji se održava danas u Banjaluci u Kulturnom centru Banski dvor, Crnadak je istakao da je ovaj sastanak izuzetno značajan jer je na njemu čuo da BiH ima snažnu podršku zemalja članica uključujući Italiju. Poželio je da svaki novi sastanak CEI-ja ima sve više članica EU.

“Centralnoevropska inicijativa je na današnjem ministarskom sastanku razmatrala nekoliko bitnih tema, o regionalnoj saradnji i uticaju regionalne saradnje na evroointegracije zemalja CEI-ja koje nisu još članice EU, te o migracijama i borbi protiv terorizma i to su glavne teme dosadašnjeg dijela našeg rada”, rekao je Crnadak.

Prema njegovim riječima razmatrali su i akcioni plan CEI za naredne godine tri godine.

“Danas smo donijeli odluku da sljedeća predsjedavajuća zemlja u 2017. godini bude Bjelorusija”, rekao je Crnadak i čestitao čestitao Vladimiru Makeiju, ministru inostranih poslova Bjelorusije.

Nikola Poposki, ministar vanjskih poslova Makedonije, koja je prošle godine predsjedavala CEI-jem rekao je da regija ima mnogo zajedničkih stvari, a najznačajnija je da dijele istu želju, da postanu članica velike evropske porodice.

“U CEI-ju se fokusiramo na pitanja kao što su infrastruktura, poslovna povezanost, bolja međusobnu povezanost između naših zemalja – što je najznačajnije za ljude, što im čini život boljim”, rekao je Poposki.

Istakao je da je razgovarano i o migracijama koje su značajan podsjetnik koliko smo ranjivi ovoj regiji, te i zavisni jedni od drugih.

“Ovo je bio primjer kako za zemlje članice EU, tako i za one koje nisu članice da imamo iste interese i da treba da se vodimo istim pristupom, a to je humani tretman migranata i pitanje bezbjednosti”, rekao je on.

Vladimir Makei, ministar vanjskih poslova Bjelorusije, rekao je da je današnja odluka CEI-ja da će sledeća predsjedavajuća biti Bjelorusija, istorijska odluka za njegovu zemlju, obzirom da je to prvi put da predsjedava nekom regionalnom organizacijom.

Paolo Gentiloni, ministar vanjskih poslova Italije rekao je da je saradnja između 18 zemalja članica CEI-ja ključna za uspostavljanje mira, borbu protiv terorizma i rješavanje pitanja migracija. Podsjetio je da se ova inicijativa bavi i infrastrukturnim ulaganjima, odnosno pitanjima koja dovode do konkretnih projekata. Istakao je da se Evropska unija suočava sa ozbiljnim izazovom u ovom periodu, ali da treba vjerovati u budućnost Unije.

“Evropa će prevazići izazove i Italija je posvećena da se preduzmu novi koraci u ovom procesu i da ulaskom zemalja Zapadnog Balkana u EU bude ostvaren veliki uspjeh EU. Proširenje EU na Zapadni Balkan nije samo interes zemalja Zapadnog Balkana nego je to interes EU”, rekao je Gentiloni.

Odgovarajući na pitanja novinara o evrointegracijama BiH Crnadak je istakao da je BiH imala dosta brz tok stvari nakon tzv. izjave o evropskim integracijama.

“Nažalost, u poslednje vrijeme došlo je do jedne vrste usporavanja i imali smo političke događaje koji su pokvarili atmosferu – kao što je odluka o objavljivanju rezultata popisa”, rekao je on.

Smatra da je ključna adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i stavljanje u funkciju mehanizma koordinacije, a da niko ne može pomoći BiH ako to ne bude urađeno.

“Obje ove stvari su blizu kraja, ali ne mogu da budem prorok i da kažem hoće li biti uspješno završeno ili ne”, rekao je Crnadak.

Dodao je da će se truditi da on i njegova stranka imaju konstruktivnu ulogu i da na samom početku slovačkog predsjedavanja EU BiH napravi taj krupan iskorak.

“Ako svi budemo odgovorni, dnevno političke stvari ostavimo po strani i posvetimo se kompromisu napravićemo rješenje i stvoriti uslove da krenemo naprijed”, rekao je on i dodao da je analizirajući sve informacije uvjeren da je to moguće završiti i imati dobre vijesti iz Brisela.

Današnjem skupu u Banjaluci prisustvuje i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske unije Johannes Hahn. Uz ministre vanjskih poslova Austrije, Italije, Bugarske, Mađarske, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Bjelorusije ostale zemlje, članice CEI-a, predstavljaju zamjenici ministri vanjskih poslova i državni sekretari u ministarstvima.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh