Politika

Radončić nakon dužeg vremena na sjednici Doma naroda BiH

Sjednica Doma naroda BiH počela je i na njoj je nakon dužeg vremena Fahrudin Radončić, delegat iz reda Bošnjaka i lider SBB-a.

Fahrudin Radončić - Balkaninside

Podsjećamo, Radončić nije prisustvovao sjednicama jer je bio uhapšen zbog ometanja rada pravosudnih organa, pa je jedno vrijeme proveo u pritvoru, a sada su mu određene mjere zabrane. Dom naroda trebalo bi danas na sjednici da razmatra prijedloge zakona o Ustavnom sudu BiH i izmjeni Krivičnog zakona BiH koje su predložili srpski delegati, pišu “Nezavisne“…

Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH predviđa se da strane sudije u Ustavnom sudu ustupe mjesta domaćim, a Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona traži se brisanje odredbe koja se odnosi na pravno sankcionisanje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog i Suda BiH. Ovi zakonski prijedlozi bili su na dnevnom redu sjednice 27. maja kada je odlučeno da oni budu vraćeni na ponovno razmatranje Ustavnopravnoj komisiji koja je još u februaru, glasovima hrvatskih i bošnjačkih članova, dala negativno mišljenje za principe predloženih zakona.

Predstavnički dom je odbacio oba zakonska prijedloga čije su usvajanje inicirali predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH nakon što je Ustavni sud glasovima bošnjačkih i stranih sudija donio odluku da obilježavanje Dana Republike Srpske – 9. januara nije u skladu sa Ustavom. Na dnevnom redu Doma naroda su i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prevozu.

Delegati bi trebalo da razmotre i izvještaj o radu Savjeta ministara BiH, te informaciju o radu Tužilaštva BiH u prošloj godini, a predviđena je i rasprava o trenutnom stanju procesa evropskih integracija BiH. Sredoje Nović, šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda, pitao je na sjednici šta je učinjeno kako bi se ubrazala isplata novca štedišama Ljubljanske banke. Konstatovao je kako je nedopustivo, da već sedam, osam mjeseci kako je Ljubljanska banka odobrila da se pošalju zahtjevi za isplate, te da je stotine ljudi zahtjeve uputilo, ali da još uvijek ni jedan građanin BiH nije cetifikovan da ima deviznu štednju.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kazao je da je loše što se ovo pitanje nije ranije rješilo. „Raniji sastavi Vijeća ministara trebali su završiti ovaj posao. Nije to moralo čekati ovo Vijeće ministara”, rekao je Zvizdić. Objasnio je da je Vijeće minsitara donijelo odluku o formiranju ekspertne grupe koja će pratiti ovaj proces.

“Dostavljeno je sve što je potrebno Komitetu Vijeća Evrope i tu je jasno utvrđeno da je BiH sve obaveze izvršila i da bi isplata trebala krenuti na jesen“, rekao je Zvizdić. Dodao je će Slovenija na identičan način isplaćivati sredstva kao i drugim zemljama u regionu. Nović je pozdravio odluku Vijeća minsitara i rekao da bi bilo dobro da Vijeće ministara i Parlament uputi zahtjev entitetima da se taj posao što prije završi, jer u protivnom građanima neće ništa značiti da li je nadležnost ovog ili onog organa.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh