Politika

Vijeće ministara BiH danas o popisu stanovništva

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas će razmatrati Informaciju o trenutnom stanju aktivnosti na obradi rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine koju je pripremila Agencija za statistiku BiH.

Sjednica Vijeća ministara BiH - SlobodnaEvropa.org

Tu informaciju Agencija je Vijeću ministara dostavila za prošlu sjednicu, ali pred sami početak sjednice je odlučeno da je ministri razmatraju na narednoj sjednici koja je zakazana za danas, javlja “Fena”.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić kazao je ranije da je ostavljeno vremena da ministri analiziraju tu informaciju kako bi se razmatrao izvještaj direktora Agencije za statistiku Velimira Jukića.

Jukić je u maju donio odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH prema kojoj će obrade podataka 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici, a što je izazvalo oštre reakcije u Republici Srpskoj.

Zvizdić je prošle sedmice jasno kazao da Vijeće ministara BiH nema nikakvu naredbodavnu ovlast nad radom Agencije niti može promijeniti odluku Jukića te se u tom smislu ništa nije promijenio u odnosu na ono što je predsjedavajući VMBiH i ostali predstavnici tog vijeća u svojim izjavama govorili u proteklom periodu.

Ipak, ministrima je ostavljena mogućnost da daju svoj stav o tom pitanju. Zvizdić očekuje diskusije ministara koje će biti utemeljene na odredbama Zakona o popisu stanovništva i Zakona o statistici.

“Bilo koji ministar koji bude tražio reakciju ili zaključak Vijeća ministara u preambuli toga morat će navesti odredbu zakon na osnovu kojeg će biti jasno da Vijeće ministara ima takvu nadležnost”, naglasio je Zvizdić.

On je potvrdio da je pročitao zakone i u njima nije našao nadležnost Vijeća ministara, stoga smatra da stavovi ministara trebaju biti utemeljeni isključivo na zakonu, a ne na paušalnom pristupu ili određenim osjećajima o nekim temama.

Podsjetio je da je u Zakonu o popisu stanovništva definirano da Agencija utvrđuje jedinstvenu i međunarodno uporedivu metodologiju popisa, direktor potpisuje popisne obrasce, popisnice i upitnike za kućanstva te organizacijsko metodološka uputstva za provođenje popisa.

U Zakonu o statistici, istaknuo je tada Zvizdić, definirano je da osoblje i rukovodstvo Agencije ili entitetskih zavoda neće tražiti ili primati uputstva od vlasti i drugih državnih tijela, političkih stranaka ili drugih interesnih skupina prilikom rada.

“Tijela vlasti se obavezuju da će poštovati principe utvrđene ovim zakonom kao i potpunu autonomnost Agencije i njenog direktora. O istim ovim stvarima govore i uredbe Evropske zajednice, Evropskog parlamenta i Vijeća o evropskoj statistici gdje se kaže da su rukovodioci nacionalnih statističkih ureda i agencija odgovorni za odlučivanje o procesima, statističkim metodama i standardima te o sadržaju i vremenskom rasporedu statističkih objava”, zaključio je Zvizdić.

S druge strane ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ranije je novinarima kazao da je najbolji način za vraćanje povjerenja među političkim liderima da Jukić donese odluku o stavljanju van snage sporne odluke o objavi popisa što će i zatražiti na sjednici.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća ministara BiH je i Informacija o aktivnostima na izradi dokumenta “Pregled odbrane” te Deklaracija o osudi govora mržnje, i još nekoliko nacrta međunarodnih sporazuma i prijedloga odluka.

Bit će razmatrana i Rezolucija o neprihvatanju izgradnje skladišta i odlagališta radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva i protivljenju aktivnostima u vezi s izgradnjom skladišta i odlagališta na Trgovskoj gori, općina Dvor, Republika Hrvatska.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh