Politika

Salkić: Dodikov najozbiljniji udarac na Dejtonski mirovni sporazum

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić danas je oštro reagovao na izjave Milorada Dodika, predsjednika ovoga entiteta, u kojima je ponovno negirao bosanski jezik i otkrio krajnje ciljeve dugogodišnje zabrane bosanskoga jezika u obrazovnom procesu u bh. entitetu RS.

Ramiz Salkić - Blogspot.com

Iz Salkićevog kabineta je saopćeno da je Milorad Dodik kazao da Bošnjaci u RS ne mogu govoriti bosanski jezik, jer Ustav RS kaže da govore jezikom bošnjačkog naroda, te da „onaj ko želi da uči drugi jezik, neka ga uči na onoj drugoj strani“.

On je zaključio da se zakoni i Ustav RS moraju poštovati.

“Dodikova logika je anticivilizacijska -upozorio je Salkić i naveo da Dodik kao predsjednik entiteta opravdava diksriminaciju koju vlasti provode nad Bošnjacima i nalazi uporište u Ustavu u kojem piše da su službeni jezici u RS: jezik bošnjačkog naroda, jezik srpskog naroda i jezik hrvatskog naroda.”

Bošnjaci su se, podsjeća, na zadnja dva popisa izjasnili da govore bosanski jezik i to je taj jezik bošnjačkog naroda.

“Međutim, njegova diskriminatorska logika i tako uspostavljen režim, želi spriječiti Bošnjake da govore bosanski, jer u Ustavu piše: jezik bošnjačkog naroda. Ako bi se do kraja i slijepo pridržavali Ustava, po takvoj Dodikovoj logici u RS ne postoji ni srpski jezik, već jezik srpskoga naroda. Dodik time poručuje i onima koji žele govoriti srpski jezik, da trebaju otići na drugu stranu, tamo gdje se govori srpski jezik – dakle preko Drine. Jer ovdje je ustavna kategorija jezik srpskoga naroda. Takav stav jednog zvaničnika je nečuven! Dodikova izjava je zastrašujuća i zabrinjavajuća. Ona otkriva mračne ciljeve njegovoga režima da negiranjem i zabranama bosanskog jezika prisili Bošnjake da se idu na „drugu stranu“, da se iseljavaju iz RS. Ovo je najozbiljniji udarac na Dejtonski mirovni sporazum”, navodi Salkić.

Po njegovim riječima, Dodik je poslao poruku svojim sljedbenicima da nastave provoditi diskriminaciju Bošnjaka, te da svi oni koji uče bosanski jezik nisu dobrodošli u bh. entitet RS.

“Ovim su iskazane ponovne namjere da se vrši progon Bošnjaka sa ovoga prostora. Međutim, Milorad Dodik mora znati da u tome ne može uspjeti. U tome nije uspio ni njegov prethodnik, ratni zločinac Radovan Karadžić. Bošnjaci su na svakoj stopi Bosne i Hercegovine na svojoj zemlji. Uvažavamo druge, ali ne damo ni milimetra svoje zemlje i niko nikada neće moći da nas protjeruje i zabranjuje da živimo u svojoj vjeri, govorimo svojim jezikom i imamo svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu”, izjavio je Ramiz Salkić, prenosi “Fena”…


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh