Politika

Danas sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH posvećen mehanizmu koordinacije

Sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića s premijerkom Republike Srpske (RS) Željkom Cvijanović i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem posvećen mehanizmu koordinacije bit će održan danas u Sarajevu.

Sjednica Vijeća ministara BiH - SlobodnaEvropa.org

Zvizdić je jučer izrazio očekivanje da će na sastanku uslijediti konačno usaglašavanje teksta mehanizma koordinacije evropskih integracija BiH.

“Sva pitanja unutar tog tijela dovoljno su i odgovorno prodiskutirana te bi sutrašnji sastanak trebao biti finalni, jer bi sve poslije toga bilo bezrazložno odugovlačenja dogovora ili konačno usaglašavanje teksta mehanizma koordinacije”, stav je Zvizdića.

Ponovio je da je najvažniji dio mehanizma koordinacije odredba da niko ne može otići na sastanke u Evropsku uniju i prezentirati materijal koji prije toga nije u potpunosti usaglašen.

“Poslije mene će doći neki novi predsjedavajući, ali ko god bude predsjedavajući kao šef delegacije Vijeća za stabilizaciju on može prezentirati samo materijal koji je usuglašen unutar institucija, na bazi ustavnih nadležnosti u BiH”, pojasnio je Zvizdić.

Podvukao je i da se sadašnji tekst mehanizma koordinacije neće bitno razlikovati u odnosu na osnovni tekst osim što će određeni dijelovi biti definirani tako da budu prihvatljivi svima i tako da definicija pruža veću sigurnosti da će se procedure poštovati do kraja.

Ovim se, kazao je, žele otkloniti strahovi onih koji se plaše bilo kakvog preglasavanja, a namjera je da se održi dinamika koja postoji posljednju godinu dana te da se pokaže ozbiljnost u želji za napredovanjem BiH ka novoj fazi, a to je dobijanje kandidatskog statusa, javlja “Fena”…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh