Politika

Duraković: Ako izgubimo Srebrenicu bit će do kraja ostvaren Karadžićev plan

Povodom objavljenih dijelova govora reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH Huseina efendije Kavazovića, oglasio se i načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković.

Ćamil Duraković - Faktor.ba

U razgovoru za novinsku agenciju “Patria“, naglasio je da je “reis Kavazović samo shvatio šta se desilo u prošlom ratu i to istakao”…

“Bošnjacima, muslimanima, kako je svojevremeno rekao Karadžić – prijetio je nestanak u prošlom ratu. A, ono što je Karadžić najavio na sjednici tadašnje Republike BiH se skoro i desilo na području Podrinja i u “zaštićenoj” zoni UN- Srebrenici. Hvala mu što se kod naše dijaspore zauzeo za Srebrenicu, jer njegove riječi i stavovi trebali bi biti vodilja svakom Bošnjaku, gdje god se nalazio”, kaže Duraković.

Sagovornik ističe da je reis Kavazović upravu i da “reis shvata da ako Bošnjaci ne izađu na izbore ove godine, da je u pitanju naš biološki opstanak Bošnjaka u bh. entitetu Republika Srpska”.

“Ovi izbori mogli bi biti legalni nastavak genocida i etničkog čišćenja, od čega smo se jedva odbranili u ratu. Ako patrijarh SPC Irinej dolazi na predizborne skupove stranaka, ako se SPC nikada nije ogradila od zločina u prošlom ratu, ako su njihovi sveštenici i vladike blagosiljali ubice prije polaska u zločinačke pohode širom BiH, što su radili i u Srebrenici sa “Škorpionima” čiji snimci ubijanja Bošnjaka i dalje postoje na YouTube, ne vidim zašto se na osnovu izjava koje mogu biti i izvađene iz konteksta sada preko reisa Kavazovića napada cijelo bošnjačko glasačko tijelo koje je pozvano na jedinstvo?

Vremena nisu kao ona u ratu, ali svjedoci smo da se svakog dana, uskraćujući pravo na predratnu imovinu tjeraju Bošnjaci iz RS. Lijepo je bilo vidjeti otvaranje Ferhadije, ali ne i ako je prate izvještaji o oduzimanju imovine povratniku- Bošnjaku, što se radi od kraja rata naovamo. Na kraju će i ono malo ljudi koji su se vratili”, otići, ističe Duraković.

Pita zna li iko kako je kad logoraš iz Prijedora sretne svog mučitelja na ulici ili kad srebrenička majka vidi slobodnog ubicu svog djeteta?

!Upravo zato sada trebamo biti složni i pokazati mirno i dostojanstveno da nas niko neće otjerati sa onog što je naše. Što se mene lično tiče i Srebreničana, ovdje su isti svi koji nisu činili zločine. Bio to Ivo, Milan ili Ćamil. Samo, da bi sva trojica ostali, treba im posao. Pozivam sve koji nam mogu pomoći da prave firme i otvaraju radna mjesta. Srebrenica ima potencijala za razvoj.

Pogotovo vlada entiteta RS, treba da se uključi više. 30 miliona maraka što su uložili u izgradnju puteva nije dovoljno ni za šta, pa ni za puteve. Ne možemo te puteve ponijeti kući da prehranimo porodice. A 30 miliona maraka, 300 miliona, ni tri milijarde nisu dovoljne da se spere obraz za onih 8.372 Srebreničanina koji su ukopani u Potočarima i pobijeni u genocidu na kojem je napravljen ovaj entitet.

Upravo zato, da nam se omogući uslov za ostanak u Srebrenici, pozivam Bošnjake da izađu na izbore. Jer će Srbi iz Srbije doći opet da glasaju, kao i sve prethodne izbore. Ono što nismo izgubili u ratu, ne smijemo izgubiti indiferentnošću i nezainteresovanošću Bošnjaka u miru!, istakao je Duraković.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh