Politika

Osnovana stranka Građanski savez

Na osnivačkoj konvenciji upriličenoj danas u Sarajevu predstavljena je politička stranka nazvana “Građanski savez”, čiji je utemeljitelj Reuf Bajrović. Bit će to lijevo orijentirana partija koja će se ove godine predstaviti na oktobarskim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini.

Građanski savez - Fokus

Bajrović je pojasnio da je politička platforma stranke zalaganje za BiH, a principi će biti “jedan čovjek, jedan glas”, smanjenje grupnih prava, razvoj ekonomije, podsticanje privatnog poduzetništva te jednakost svih u svakom dijelu BiH.

“Iako ljudi kažu da je građansko sada nerealno, i ‘60-ih je bilo nerealno da Barack Obama bude predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, prije 50 godina bilo je nerealno da se Jugoslavija raspadne, te stoga to što sada izgleda kao da je ovo danas što imamo jedina moguća budućnost, ne znači da je to tako”, mišljenja je Bajrović, javlja “Fena”…

Na pitanje zašto nije pokušao ojačati neku od postojećih stranaka, Bajrović je istaknuo da je to pokušao, ali se to pokazalo nemogućim te je ovo, smatra, bio jedini način, a dodao je i da je osnivanje ove stranke zapravo jačanje ljevice u BiH.

Osnivačkoj skupštini prisustvovao je i predsjednik Liberalno-demokratske partije Republike Srbije Čedomir Jovanović koji je novinarima kazao da demokratije nikada nije previše, ali da i u BiH i u Srbiji ima mnogo stranaka, a malo rezultata.

“Ovoj stranci dao sam podršku jer mi izgleda nevjerovatno ono što su uradili i želim im u tome pomoći. Teško je naći motivaciju i vjerovati da je moguće u zemljama kao što je BiH ili Srbija političkim sredstvima doći do ciljeva. Ove stranke ne bi bilo da su ostale, njih više od stotinu, uradile svoj posao”, stav je Jovanovića.

Direktor Političkog savjeta “Građanskog saveza” Emir Suljagić u obraćanju okupljenima posebno je upozorio na lokalne izbore u Srebrenci, smatrajući da će biti loše ukoliko stranka Milorada Dodika, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), dobije izbore.

Kazao je da je u ovoj stranci građanska ideja Bosne i Hercegovine, dodajući da nema ratnih niti poslijeratnih profitera niti onih koji vjeruju u različitu vrijednost glasa, te da su tu da ponude drugačiju budućnost.

Kako je rečeno, ova stranka na izborima će podržati kvalitetne kandidate drugih građanski orijentiranih stranka, a u nekim općinama imat će svoje kandidate, no cilj su im opći izbori 2018. godine.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh