Politika

Niti jedan od tri prijedloga za Mostar nije dobio podršku

Nijedan od tri Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a koji se tiču održavanja izbora u Mostaru, nije dobio potrebnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Stari most - Nezavisne.com

Međutim, nijedan od tri Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, a koji se tiču održavanja izbora u Mostaru, nije dobio potrebnu većinu u PD Parlamenta BiH, piše “N1 BiH“.

Kako su jutros iz opozicionih stranaka u Parlamentu BiH i najavili, tri prijedloga rješenja kojim bi bilo omogućeno provođenje lokalnih izbora u Mostaru ove godine nisu dobili potrebnu podršku.

Glasanje o prijedlogu SDP-a i DF-a: ZA 8, PROTIV 28, UZDRŽANA 3
Glasanje o prijedlogu HDZ-a: ZA 5, PROTIV 32, UZDRŽANIH 2
Glasanje o prijedlogu SBB-a i SDA: ZA 16, PROTIV 22, UZDRŽANIH 1

“Prijedlog koji je dostavio naš klub u potpunosti provodi presudu Ustavnog suda i na ovakav način otklanja se svaki vid diskriminaciju među građanima grada Mostara”, kazala je Borjana Krišto koja je u ime HDZ-a u parlamentarnu proceduru uputila jedan od Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog Zakona.

Drugi Prijedlog došao je od Demokratske fronte i SDP-a. Iz ovih stranaka su na današnjoj sjednici kazali da “postoje glasine” i navodi prema kojima su SDA i HDZ već pronašli rješenje za održavanje izbora u Mostaru. Kako su naveli, uz rješenje o Mostaru navodno su dogovorene izmjene Izbornog zakona kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH i članova Doma naroda.

Treći prijedlog koji također nije dobio potrebnu podršku došao je od SDA i SBB-a.
“Ovo je ‘mostarski’ zakon jer je rađen uz konsultacije sa nekim nevladnim organizacijama i građanima Mostara”, kazao je Mirsad Džonlagić iz SBB-a, jedan od dva predlagača Prijedloga zakona.

Drugi predlagač Prijedloga zakona je Amir Fazlić iz SDA.

“U osnovi našeg prijedloga je da je grad Mostar jedinstven grad. Mislim da smo na tragu jednog dobrog zakonskog rješenja za Mostar. Želja nam je da Mostar ne bude grad slučaj već grad u kojem su svi ravnopravni”, kazao je Fazlić.

Damir Arnaut iz SBB-a kaže da se zajedničkim prijedlogom SDA-SBB implementira odluka Ustavnog suda BiH.

“Nema podjele grada Mostara i ovo je mostarsko rješenje. U izradi rješenja primarnu ulogu su imale stranke iz Mostara. Sve je u potpunosti u skladu sa Ustavom Federacije BiH. Vladajuća većina je u potpunosti opredijeljena za rješenje pitanja Mostara. Ovo je najbliži odgovor na pitanje rješenja problema Mostara. Od ovoga apsolutno nema odstupanja. Izuzetno smo blizu rješenja za Mostar. Stavovi su približeni kao nikada do sada”, kazao je Arnaut tokom današnje rasprave o Prijedlogu zakona.

Predsjedavajući ovog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić (SDS) predložio je da se današnja sjednica prekine i nastavi 11. maja.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh