Politika

NOVALIĆ POTVRDIO: Đenan Salčin direktor JP Autocesta, Jasmin Bučo izvršni direktor za investicije

Čelnici Vlade FBiH kod Marinka Čavare

Sa sastanka- Fena

Predsjednik FBIH Marinko Čavara održao je sastanak s Fadilom Novalićem, federalnom ministricom finansija Jelkom Milićević, federalnim ministrom prostornog uređenja Josipom Martićem, federalnim ministrom prometa i komunikacija Denisom Lasićem, direktorom JP „Autoceste FBiH“ Jasminom Bučom, zatim federalnim ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom, direktorom Federalnoga zavoda za mirovinsko osiguranje Zijadom Krnjićem i predsjednikom Upravnog odbora Federalnog zavoda za mirovinsko osiguranje Eugenom Ćubelom, piše “Avaz“.

Teme sastanka su bile ubrzanje izgradnje autoceste na koridoru 5C i brze ceste kroz Lašvansku dolinu, te stanje u penzionom sistemu.

Premijer Novalić je nakon sastanka rekao da je osnovi problem zastoja u gradnji autoputeva činjenica da na državnom nivou još nisu usvojene akcize kojima bi Autocestama FBiH bilo omogućen kreditni potencijal od 900 miliona eura.

Odgovarajući na pitanje novinara šta je sa činjenicom da novi direktor Autocesta Đenan Salčin još nije imenovan, premijer je rekao da će Vlada na jednoj od narednih sjednica imenovati novu upravu Autocesta. Trenutni v.d. direktor Jasmin Bučo će, kaže Novalić, biti na poziciji izvršnog direktora za investicije.

Kada je riječ o penzionom sistemu, resorni ministar Vesko Drljača izjavio je da će Vlada napraviti nekoliko kratkoročnih rješenja da bi u naredna dva mjeseca stabilizirala Fond kako bi se u maju, najkasnije do 15. u mjesecu isplatile penzije, dok bi u junu rok za ispaltu penzije bio ispoštovan do 5. u mjesecu.

– Za sljedeći mjesec se mora osigurati 160 miliona KM, nekih 95 posto će biti osiguranio kroz dopinose te davanje iz budžeta, a ostaje da se pokrije još 10-ak miliona KM, što će vjerovatno biti učinjeno kroz pozajmice unutar institucija – rekao je Drljača.

Novalić je rekao da je rezultat ovoga što je sada slučaj neodgovorno ponašanje prema PIO sistemu u zadnjih 15 godina, ali I činjenica da je samo u devet mjeseci 2015. godine došlo do prijave novh 15.700 penzionera.

– To je bio udar na Fonda, jer oni koštaju novih 100 miliona KM za godinu. S druge strane imamo oko 30.000 ljudi za koje se ne plaćaju doprinosi. Vlada će u kratkom roku izmjeniti 5-6 zakona po kojima više neće moći biti moguće plaćati plate bez doprinosa – rekao je Novalić.

Čavara je ocijenio da je nedopustivo i rušilački prema sistemu isplaćivanje plata bez doprinosa, te je optužio i proteklu vlast da je napravila nered povećanjem penzija bez pokrića.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh