Politika

Džaferović: Rješenje SDA i SBB za Mostar isključuje bilo čiju dominaciju

Prijedlog SDA i SBB-a predviđa Mostar kao jedinstven grad, bez etničkih podjela i sa sedam izbornih područja.

Šefik Džaferović - Nezavisne.com

Naredna srijeda će ponuditi odgovor na pitanje da li će se u oktobru ove godine održati izbori u Mostaru. Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH će na sjednici zakazanoj za 27. april raspravljati o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH vezanim za grad Mostar, a poznato je da će se u parlamentarnoj proceduri naći nekoliko prijedloga rješenja.

Onemogućena zloupotreba

Jedan od tih prijedloga je usaglašen u petak u Sarajevu. Pregovarački timovi Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) su finalizirali svoj prijedlog rješenja, koji se ne razlikuju značajnije u odnosu na prijedlog koji je usaglašen dan ranije među predstavnicima gradskih odbora ovih stranaka.

– Uneseno je još nekoliko detalja da bi se to dovelo u potpuni sklad sa Ustavom BiH i Ustavom FBiH. Napravljeno je rješenje koje isključuje dominaciju bilo koga nad bilo kim u Mostaru – izjavio je za “Faktor” Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH.

Prijedlog SDA i SBB-a predviđa Mostar kao jedinstven grad, bez etničkih podjela i sa sedam izbornih područja. Jasno je preciziran i način izbora gradonačelnika i dva dogradonačelnika.

– Suština našeg prijedloga je da se kandidati za gradonačelnika utvrđuju direktno na izborima, a onda se od kandidata koji dobiju najveći broj glasova na izborima formira lista, na osnovu koje Gradsko vijeće vrši izbor gradonačelnika i dva gradonačelnika. To je kontrola koja onemogućava bilo kakve zloupotrebe, osigurava ravnopravnost svih i isključuje dominaciju bilo koga nad bilo kim. Mi smo predvidjeli i rotaciju svake četiri godine na mjestu gradonačelnika, da mora biti iz drugog naroda – objašnjava Džaferović.

Bez izbora osam godina

Podsjećamo, izbori u Mostaru nisu održani već osam godina, s obzirom na to da je Ustavni sud BiH 2010. godine ukinuo posebna izborna pravila za ovaj grad. Rok za dogovor za izmjene Izbornog zakona BiH je 4. maj, kada Centralna izborna komisija BiH raspisuje lokalne izbore.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh