Politika

ZAVRŠEN SASTANAK STRANAČKIH DELEGACIJA: SDA i HDZ još bez dogovora o Mostaru

Zajednička je procjena čelnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Stranke demokratske akcije (SDA) da je primjetan zastoj u radu izvršne i zakonodavne na svim razinama.

Bakir Izetbegović i Dragan Čović - Faktor.ba

Skoro dvosatni sastanak stranačkih delegacija SDA i HDZ, predvodili su stranački lideri, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, a na sastanku su još sudjelovali Amir Zukić, Šefik Džaferović i Fadil Novalić iz SDA, te Jelka Miličević i Marinko Čavara iz HDZ-a, prenosi “SB“.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je novinarima u Sarajevu, nakon sastanka s delegacijom SDA, kazao da se taj zastoj vidio u radu Parlamenta FBiH, ali i često na odlukama koje donose.

– Odnosno, odluke koje ne donosimo, a bilo bi nužno i bile su dio plana. Opća procjena je da taj zastoj više ne smijemo tolerirati. Imali smo preambiciozan plan koji je po mom mišljenju bio održiv i provodiv – istakao je Čović nakon sastanka, na kojem je razgovarano o aktuelnim političkim pitanjima na nivou države, entiteta i kantona.

Dodao je da su razgovarali i o problemu izbornog zakona za grad Mostar.

Čović smatra da je prijedlog za grad Mostar vrlo jasan i poznat i da se može usaglašavati s partnerima, ali da nema vremena od pet mjeseci kako je to bilo do sada.

– Možemo to uraditi do 27. aprila kada je zakazan parlament i možemo zajednički izaći na parlamentu s izbornim zakonom, u kojem je između ostalog i grad Mostar – kazao je Čović

Naveo je da nema niti jednog usaglašenog rješenja, ali da su se partneri obvezali da nema alternative i da to treba pokazati u radu izvršne i zakonodavne vlasti, primarno na nivou entiteta.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je potvrdio da ima sporosti u radu, nesporazuma, ali i, kako je naveo, bespotrebnih nepovjerenja i zastoja. Izrazio je nadu da će nakon današnjeg sastanka stvari ići bolje.

Govoreći o problemu u vezi s izbornim zakonom u Mostaru kazao je da je prisutan bespotreban nesporazum i postupak HNS-a.

Što se tiče Grada Mostara, Izetbegović je kazao da tu postoji nepotreban nesporazum. On je kazao da će SDA i SBB izaći zajedno sa svojim prijedlogom vjerovatno već večeras, a da će nakon toga pokušati približiti stavove sa HDZ-om.

Izetbegović je prokomentirao i odustajanje Bakira Dautbašića od ministarske funkcije u Vijeću ministara BiH. On je kazao da je to vjerovatno dobar potez, s obzirom na zabranu kretanja koju on ima i koja bi ga ometala u radu.

Što se tiče novog kandidata SBB-a za ovu funkciju Ismira Juska, Izetbegović je kazao kako će SDA podržati svaki prijedlog SBB-a, i da smatra da je Jusko dobar kandidat za ovu funkciju i da će svoj posao dobro raditi.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh