Politika

Dom naroda FBiH usvojio Rezoluciju Naše stranke o Mostaru

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH usvojena je Rezolucija o izborima u Mostaru koju je predložio delegat Naše stranke Predrag Kojović.

Naša stranka - Klix.ba

“Već ranije smo ukazali na potrebu da Federalni parlament ne ignoriše probleme u vezi sa izbornim statusom Mostara i da Dom naroda FBiH mora reagovati u vezi s činjenicom da je građankama i građanima tog grada još od 2008. godine uskraćeno bazično demokratsko pravo, a to je pravo na izbore lokalnih vlasti. Rezolucija koju je Naša stranka predložila traži od Parlamentarne skupštine BiH da se izborni sistem u Mostaru riješi na osnovu evropskih principa o lokalnoj samoupravi, koji štite ljudska prava i građanske slobode, a onemogućavaju etničke podjele i diskriminaciju”, kazala je Irma Baralija, predsjednica Gradskog odbora Naše stranke u Mostaru, piše “Klix“.

Naša stranka je, dodala je Baralija, na primjeru specijalne revizije u institucijama Grada Mostara, koju smo pokrenuli upravo preko Federalnog parlamenta, pokazala da je, u odsustvu Gradskog vijeća Mostara, kapacitet Federalnog parlamenta u pomoći rješavanju problema u Mostaru nezanemariv i da je bio nedovoljno iskorišten.

“Usvajanje Rezolucije na današnjoj sjednici dokaz je sposobnosti Naše stranke da postigne značajan konsenzus”, kazala je Baralija.

Ona je objasnila da Naša stranka nije prisustvovala sastanku u Mostaru, koji je organizovao mostarski odbor SDA.

“Pitanje izmjena Izbornog zakona i rješavanje izbornog statusa Mostara ne smije pretvoriti u uvod u podjelu na etnički obilježene i polarizirane koalicione blokove. Izborni status Mostara se mora vratiti u institucionalne okvire i parlamentarne rasprave, nakon što su kuloarske rasprave rezultirale nizom prijedloga koji nemaju ni podršku javnosti ni potrebne parlamentarne većine”, zaključila je Baralija.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh