Politika

Salem Marić: Najbliži smo direktnom izboru gradonačelnika i dva dogradonačelnika u Mostaru

U Mostaru je danas održan drugi sastanak probosanskih stranaka na kojem se govorilo o rješenjima budućeg uređenje grada. Osim SDA, sastanku su prisustvovali gradski odbori Stranke za BiH, SBB-a, BPS-a i PMP-a.

Salem Marić - Bljesak.info

Na poziv predsjednika Prve mostarske partije (PMP) Semira Drljevića Lovca sastanku se pridružio i predstavnik Centra za mir Samir Nožić nekadašnji predsjednik opštinskog vijeća i član gradske Uprave. Svojim konstruktivnim pristupom na sastanku i jakim argumentima, veoma značajan doprinos u traženju jedinstvenog probosanskog rješenja za Mostar dali su i čelni ljudi gradskih ogranaka SBB-a i BPS-a u Mostaru, pišu “Vijesti“.

U konstruktivnoj raspravi nakon dvosatnog sastanka zajednički nazivnik bi se mogao naći u sljedećem: Sve probosanke stranke se slažu sa direktnim izborom gradonačelnika i dva dogradonačelnika Mostara te sedam izbornih jedinica na području Grada. To se, u tom dijelu rješenja, podudara sa prijedlogom Centra za mir kojeg su u parlamentarnu proceduru danas uputili SDP i DF.

Nakon dvosatnog sastanka, novinarima se obratio predsjednik GO SDA, Salem Marić, koji je kazao da su tokom susreta „razmotreni svi prijedlozi“, te da je to na tragu „zajedničkog rješenja koje bi moglo ići ispred probosanskih stranaka“.

On je potvrdio i da se razgovoralo o izboru gradonačelnika i dogradonačelnika, te da su po tom pitanju „sve opcije otvorene“. Najbliži smo varijanti direktnog izbora gradonačelnika i dva dogradonačelnika iz reda sva tri konstitutivna naroda i sedam izbornih jedinica.“ – kazao je novinarima Marić.

Šefkija Džiho iz Stranke za BiH kazao je kako je sastanak bio konstruktivan, da se razgovaralo otvoreno te kako smatra da su nadomak dogovora.

Njegov je utisak, kako kaže, da će i te male razlike biti eliminisane do narednog sastanka te da će doći do jedinstvenog stava koji će biti stav svih stranaka koje su bile prisutne, a i onih koji nisu bili prisutni.

Govoreći o temeljnim principima tog dogovora, on je istakao kako su to minimalne izmjene prilagođene presudi Ustavnog suda kojima je praktično dodata jedna nova stvar- direktni izbor gradonačelnika i dva dogradonačelnika.

– Razgovarali smo o tome kako doći do izbora, kako da prođe Izborni zakon, kako da se usvoji taj dio koji se odnosi na Mostar – poručio je dadavši kako će to biti praktično dopune prijedloga SDP-a i DF-a koji je već u parlamentarnoj proceduri.

Nastavak razgovora očekuje se, kako nam je potvređno iz više izvora, nakon konsultacija sa stranačkim centralama.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh