BiH

ISTINA O SKANDALU O KOJEM PRIČA TUZLA: Da li su žene borci protiv raka izbačene iz Etno avlije ili ne?!

Donosimo obje strane priče…

Etno avlija - Doznajemo

– Neviđena sramota… Etno Avlija Mačkovac. Ono što smo danas (subota) doživjele u takozvanoj Etno Avliji, je ravno rasizmu. Na veoma nepristojan i prost način grupi od 20 članica naše Sekcije za borbu protiv karcinoma dojke, nije dozvoljeno da uopšte uđe u tu avliju. I to lično od strane bahatog vlasnika, koji nas je onemogućio već na samom ulazu – navodi u objavi na svojoj Facebook stranici Udruženje žena Tuzle, piše Doznajemo.

Šta se precizno desilo – objašnjavaju u nastavku teksta, u kojem, između ostalog, piše da ulaz nije dopušten ne samo ovim ženama, nego i još dvjema grupama žena, uključujući i one iz Srebrenika.

– …rekao je da tu nemamo sta tražiti, ako nećemo ručati. I ne možemo biti tako proste da kažemo doslovno šta nam je rekao…

Istina, nismo imale namjeru ručati kod njega… Bile smo na izletu na Zlaći, provele lijep dan i kao kruna svega imale želju malo razgledati etno avliju i popiti kafu ili sok uz neki kolač, spram svojih mogućnosti.

Svaka od ovih hrabrih žena, operisanih i nadasve humanih, jer svojom angažovanošću se bore za zdravlje žena, trebala je da doživi ovako nepristojno,ponašanje ravno poniženju.
Ali, ne može nas poniziti neko sa ovako niskim stepenom kulture i ophođenja.

Pobijedile smo bolest, pobijedit ćemo i neljude.

Pokušaj naše prijateljice da mu objasni našu namjeru nije uspio. Nismo, niti pomislile, da treba da nas ugosti o njegovom trošku, jer nama to nije potrebno, ali ne bi propao za pola sata koliko bismo se zadržale.

Ovo je danas bilo DNO DNA, kuda ide naše društvo i kome je sve omogućeno da radi i da se tako bahato i nepristojno, a nesmetano, ponaša.

Nikad vise, zaobilaziti ga u velikom luku – navodi se.

ŠTA KAŽE VLASNIK? Portal Doznajemo.com kontaktirao je i Refika Halilovića, domaćina i vlasnika ovog etno objekta, koji nam je ispričao potpuno drugačiju verziju ove iste priče.

On kaže da je jedini razlog zbog kojeg nije mogao ugostiti žene iz Udruženja žena Tuzla taj što je objekat već bio rezervisan.

– Vjerujte, imao sam pet autobusa rezervacija. Mi nemamo tako veliki kapacitet. Ali, svejedno, da sam znao da su u pitanju baš žene iz ovog Udruženja, uložio bih i dodatni napor da se pokuša pronaći neko rješenje – kazao nam je u telefonskom razgovoru.

On dodaje da u Etno Avliji ima 20 ljudi zaposlenih, za koje se uredno plaćaju doprinosi, i da svi oni žive od gostiju, koji su svi, kako dodaje dobrodošli. On je potvrdio da je grupa žena već negdje ranije ručala, te da su željele prošetati objektom, koristiti toalete itd.

Po njegovim riječima, gospodin Halilović je stipendirao 27 djece bez roditeljskog staranja i uvijek se pokazuje izuzetna socijalna osjetljivost.

ETNO AVLIJA MAČKOVAC se nalazi na poznatom izletištu Zlaća, na području općine Banovići. U kompleksu Etno avlije se nalazi Zavičajni muzej koji sadrži Begovu, Bukinu i Adin-begovu kuću, sa svim pratećim objektima iz nekadašnjih vremena, sa starim namještajem, hamandžicima, pokućstvom, raznim predmetima i alatima koji su služili za rad u kući i oko nje, zatim se tu nalaze i dvije vodenice na rijeci Oskovi koje su sastavni dio ove Etno avlije, ovdje su obnovljeni i stari zanati (grnčar, čibučar, kovač, stolar, sepetar, krojač, čančar itd.) gdje svoje umjeće pokazuju najbolji majstori sa prostora ex-Jugoslavije poput Vehaba Halilovića čibučara iz Visokog, Orhan Emsedina grnčara iz Viskokog koji svoje proizvode izrađuju na tradicionalnim strojevima i alatima koji su stari i preko nekoliko stotina godina.

Sastavni dio ETNO AVLIJE je i restoran – MUZEJ sa preko 150 mjesta sa osobljem obučenim u tradicionalne bosanske nošnje i kuhinja bogata bosanskim jelima koja su pripremljena na tradicionalni bosanski način.

U prelijepom prirodnom ambijentu nalaze se stare bosanske kuće šeperuše sa više od 3.000 bakarnih, srebrnih, drvenih i keramičkih rukotvorina, ručnih radova domaćica, vezova i više od 1.600 starih knjiga i dokumenata, dobivenih od potomaka čuvenog đurđevičkog hroničara Mumina Trumića, koji je nastavio bilježiti sva zbivanja užeg i šireg zavičaja od svojih predaka, tako da ova dokumentacija obuhvata vrijednu zbirku staru više od 200 godina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh