Politika

Komšić i Nikšić predložili novo rješenje za Mostar: Nije problem grad nego dogovor po mjeri SDA i HDZ-a!

PO PRINCIPIMA CENTRA ZA MIR

Komšić i Nikšić - NAP

SDP i DF odlučili su da prihvate prijedlog nevladine organizacije Centar za mir i multietničku saradnju u Mostaru. Taj prijedlog, pojašnjava Nikšić, danas su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici SDP-a i DF-a u Parlamentu BiH

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić naglasio je u Dnevniku TV1 da nije teško urediti Mostar po mjeri svih građana koji žele jedinstveni Grad, nego da je problem postići dogovor po mjeri SDA i HDZ-a BiH.

SDA želi da ima dvije opštine u Mostaru, HDZ dvije izborne jedinice u FBiH. SDP će učiniti sve da tako ne bude. To je na tragu dodatnih podjela i cementiranja postojećih. To stvara pretpostavke za treći entitet u BiH“, kategoričan je predsjednik SDP BiH.

SDP BiH i DF, podsjetio je Nikšić, uputili su Interresornoj radnoj grupi za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH zajednički prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koji bi omogućio provođenje odluke Ustavnog suda i održavanje izbora u Mostaru.

Osim što nas je Interresorna radna grupa obavijestila da je primila naš prijedlog, više se o njemu nisu izjašvanjavli. Kada smo pitali kakva je sudbina tog prijegloda, dobili smo jasan odgovor da nema šanse da on bude podržan, iz prostog razloga što se radi o prijedlogu SDP-a i DF-a”, ispričao je Nikšić.

Nakon toga, SDP i DF odlučili su da prihvate prijedlog nevladine organizacije Centar za mir i multietničku saradnju u Mostaru. Taj prijedlog, pojašnjava Nikšić, danas su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici SDP-a i DF-a u Parlamentu BiH.

Pošto nisu htjeli da prihvate prijedlog SDP-a i DF-a, mi smo ponudili prijedlog Centra za mir, koji je kompromis na tom planu. Vidjećemo da li su spremni to da podrže ili su se već dogovorili da neće prihvatiti ništa što nije njihov dogovor”, kazao je predsjednik SDP-a BiH.

On je naglasio kako se u javnosti stalno govori o tome da rješenja za Mostar nema, jer se SDA i HDZ BiH nisu dogovorili. No, Nikšić smatra drugačije.

Mislim da su se oni bili dogovorili da budu dvije opštine u Mostaru i dvije izborne jedinice u FBiH. Zbog žestoke reakcije javnosti, sad se to svelo na drugu ravan. Želja je bila da dođemo u cajtnot, te da po principu ‘uzmi ili ostavi’, imamo rješenje koje su smislili SDA i HDZ. Ukoliko ga mi ne bismo podržali, bili bismo krivi, jer bismo došli u situaciju da se u Mostaru izbori opet ne održe. Ukoliko bismo ga prihvatili, glasali bismo protiv sebe, odnosno prihvatili bismo principe protiv kojih smo”, mišljenja je Nikšić.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh