Politika

NSRS danas o ukidanju “bijelog kruha” u bh. entitetu RS

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske razmatrat će danas, u nastavku redovite sjednice, izmjene Zakona o radnim odnosima u državnim organima i Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave kojim se traži ukidanje tzv. “bijelog kruha i na entitetskoj razini.

Narodna skupština bh. entiteta RS - Arhiva

Te zakone predložila je zastupnička grupa Napredna Srpska, a ukoliko budu usvojeni ukida se pravo izabranih i imenovanih dužnosnika u RS-u da nakon isteka mandata primaju plaću još šest mjeseci, piše “Vecernji“.

Zasad većina zastupnika deklarativno podržava te odredbe, dok su iz Vlade RS-a priopćili da su zakoni preuranjeni i da pravo funkcionera u jedinicima lokalne samouprave po prestanku mandata treba “sagledati u širem kontekstu, odnosno kontekstu drugih zakona koji uređuju prava izabranih funkcionera u tijeku trajanja mandata i nakon prestanka mandata”.

Na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine su i Nacrt zakona o pravosudnom ispitu, te Izvješće o radu MUPRS-a za 2015. godinu.

Zakonom o pravosudnom ispitu mijenjaju se uvjeti za polaganje pravosudnog ispita. Propisuju se dvije godine radnog iskustva za osobe koje su to iskustvo stekli na pravnim poslovima u sudu, tužiteljstvu, odvjetništvu, notarijatu, Pravobraniteljstvu, kao i za one koji su to iskustvo stekli u organima uprave, gospodarskim društvima te drugim pravnim subjektima.

Također, jedan od razloga za donošenje novog zakona odnosi se na umanjenje novčane naknade koju kandidati obvezno uplaćuju prilikom polaganja ispita.

Navedena naknada, prema važećim odredbama, uplaćuje se u iznosu od 1.000 KM, dok se izmjenama Zakona propisuje da poseban akt o visini naknade donosi ministar, kojim će se naknada propisati u iznosu od 800 KM.

Uvidom u evidenciju koju vodi Ministarstvo pravde, a uspoređujući broj kandidata koji su u proteklom razdoblju polagali pravosudni ispit pri Ministarstvu pravde Republike Srpske, utvrđeno je da se veliki broj kandidata opredjeljuje za polaganje ispita pred komisijom Ministarstva pravde Federacije BiH i Ministarstva pravde BiH, upravo iz razloga koji su predmet izmjena u tom zakonu.

Pred zastupnicima će se, između ostalog, naći i Izvješće MMUP-a RS-a o radu za 2015., u kojem se navodi da je broj evidentiranih krivičnih djela u 2015. godini najmanji, a rasvijetljenost je najveća u zadnjih pet godina.

Tijekom prošle godine otkriveno je 31,3 posto više slučajeva privrednog kriminaliteta nego što je to bio slučaj 2014. Ukupna šteta po ovoj osnovi iznosi više od 134 milijuna KM.

Zastupnici Narodne skupštine RS usvojili su u prvom dijelu sjednice, 7. travnja, Zakon o policiji i unutarnjim poslovima i još četiri prijedloga i jedan nacrt zakona.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh