Politika

Gdje će ministri iz DF-a nakon smjene: Suljagić traži posao, Matanović programira, Remetić prati konkurse

Niko od članova DF-a nije izjavio da će podnijeti zahtjev za dobijanje “bijelog hljeba“.

Slavko Matanović - Faktor.ba

Demokratska fronta, dok su činili dio vladajuće koalicije na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou imala je ukupno 13 ministara i jednog zamjenika. Prvi od njih koji je napustio funkciju, nakon što mu je prihvaćena ostavka na mjesto ministra energetike, industrije i rudarstva FBiH bio je, sada već bivši DF-ovac, Reuf Bajrović. Njegovu funkiju predsjednik FBiH Marinko Čavara prihvatio je u junu ove godine, piše Faktor.

Advertisements

– Ja sam već našao posao i radim kao konsultant za jednu fondaciju iz New Yorka. Što se tiče mojih ostalih kolega iz Federalne vlade, mislim da će se Snježana Soldat (bivša ministrica turizma i okoliša FBiH op.a.) vratiti u Turističku zajednicu Ilidža, a da bi Milan Mandilović (bivši ministar rada i socijalne politike FBiH) možda mogao otići u penziju – kazao nam je Bajrović, ne želeći spominjati ime fondacije koju konsultuje.

Podsjećamo, Čavara je prihvatio ostavku Snježane Soldat u septembru, a Mandilovićevu u oktobru ove godine. Isti dan kada i kolega iz resora rad i socijalna politika, ministarsku fotelju je morao napustiti i ministar trgovine Aleksandar Remetić.

– Trenutno nisam našao posao. Čekam da se pojave konkursi u međunarodnim organizacijama da bih se prijavio – izjavio nam je Remetić.

Kantonalni ministri

Krajem novembra ove godine Skupština KS je smijenila Predraga Kurteša sa mjesta ministra unutrašnjih poslova, Samera Rešidata sa dužnosti ministra kulture i sporta, Karolinu Karačić sa funkcije ministrice za rad, socijalnu politiku, izbjeglice i raseljene osobe. Fotelju u Ministarstvu pravde i uprave je morao napustiti Enver Smajkan, a zdravstva Emira Tanović-Mikulec.

Prema Kurtešovim riječima, još uvijek nije odlučio gdje će potražiti posao, a za sada je na godišnjem odmoru. Prema nekim navodima on bi mogao dobiti posao savjetnika kod Milana Dunovića, potpredsjednika FBiH. Njegov kolega Rešidat se vratio u turističku agenciju iz koje je i „uskočio“ u ministarsku fotelju.

suljagic-bajrovic

Na samom isteku novembra smijenjeni su i ministri DF-a u Zeničko-dobojskom kantonu i to Goran Bulajić sa pozicije ministra za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoliša, Hajrudin Žilić sa mjesta ministra unutrašnjih poslova, a Bojan Gvozdenović sa funkcije ministra zdravstva.

– Imam privatnu firmu, u kojoj sam zamrznuo svoj status nakon imenovanja za ministra i sada ću se vratiti na svoj raniji posao. Koliko znam, kolega Žilić će se vratiti u penziju iz koje je povučen na ministarsko mjesto, a Gvozdenović će se vratiti na svoje radno mjesto u Kantonalnoj bolnici Zenica – kazao je Bulajić.

Matanović i Suljagić

Posljednja u nizu smjena dogodila se početkom ovog mjeseca kada je smijenjen ministar prometa i komunikacija BiH Slavko Matanović i zamjenik ministra odbrane Emir Suljagić. I dok Suljagić još uvijek traži posao, njegov donedavni stranački kolega Matanović vratio svom ranijem zanimanju.

– Vratio sam se u Brčko, gdje ću se nastaviti baviti svojim privatnim biznisom, a to je programiranje, izrada aplikacija i drugi softverski poslovi – kazao je Matanović.
U njegovom kabinetu je kao savjetnik bio uposlen i proslavljeni bh. fudbaler Vlatko Glavaš, koji će se, kako nam je kazao, nakon tri godine bavljena politikom, vratiti sportskim poslovima.

Niko od članova DF-a, uključujući i bivše DF-ovce Bajrovića i Suljagića, barem kako su nam rekli u svojim izjavama, neće tražiti naknadu poznatu pod nazivom “bijeli hljeb“.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh