Politika

Dom naroda podržao Zakon o državnoj službi: Klub Srba traži zaštitu nacionalnog interesa

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi dobio je podršku većine delegata iz Doma naroda Federalnog parlamenta BiH

Parlament FBiH - Twitter

Zakon je dobio potrebnu podršku iz klubova Bošnjaka i Hrvata, ali ne i iz srpskog kluba, s obzirom na to da je 10 delegata Kluba srpskih delegata iz SDP-a, DF-a i SNSD-a pokrenulo zahtjev za pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Slijedi propisana procedura, odnosno pokušaj usaglašavanja pred nadležnom parlamentarnom komisijom, a u slučaju neuspjeha, zakon će biti upućen Ustavnom sudu FBiH na ocjenu ustavnosti, piše Faktor.

Zakon se tiče pitanja ravnopravne zastupljenosti i smatramo da se bilo koji zakon koji se tiče pitanja vitalnog nacionalnog interesa ne bi smio nikada razmatrati po hitnom postupku. Također, smatramo da je predloženi zakon potpuno u suprotnosti sa Reformskom agendom- rekao je Slaviša Šućur iz Kluba Srba.

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi u FBiH, pored ostalog, predviđeno je da rukovodioci samostalnih federalnih upravnih organizacija, rukovodioci federalnih uprava i organizacija i rukovodioci stručnih službi Vlade FBiH više nemaju status državnih službenika.

Ranije danas, izmjene i dopune Zakona o državnoj službi FBiH usvojio je Zastupnički dom.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh