Politika

OHR traži da se Zakon o državnoj službi FBiH ne usvaja po hitnoj proceduri

Predloženi amandmani na Zakon o državnoj službi FBiH koje Parlament Federacije razmatra sutra, mogu ugroziti integritet, pouzdanost i političku neutralnost državne službe u Federaciji, kako je već navela Evropska komisija, prenosi bh. novinska agencija Patria

Zgrada OHR-a - Patria

– Imajući u vidu važnost ovog pitanja, amandmani o kojima je riječ ne bi se trebali razmatrati u Parlamentu po hitnom postupku, nego treba dati dovoljno vremena i prostora kako bi se osiguralo da se eventualnim izmjenama unaprijede efikasnost i profesionalnost državne službe, piše “NAP”.

Dugogodišnji i poznati stav OHR-a je da državna služba treba da bude profesionalna, efikasna i politički neutralna, te da zapošljavanje viših državnih službenika mora biti transparentno i zasnovano na kvalificiranosti te su dobrodošli napori na postizanju tih ciljeva.

Snažno apeliramo na zastupnike u Parlamentu FBiH da poduzmu korake kako bi se ovi amandmani razmotrili u redovnoj proceduri i na taj način omogućila otvorena javna rasprava te osiguralo da se reformom poboljša kvalitet, transparentnost i ekonomičnost državne službe, umjesto da se ona slabi.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh