Politika

Za stabilnost BiH najvažnija ekonomska saradnja u regionu

Iskušenja unutrašnje, regionalne i evropske integracije u BiH bile su tema okruglog stola u organizaciji Foruma za etničke odnose, sa kojeg je poručeno da je za stabilnost te zemlje najvažnija ekonomska saradnja u regionu, prenosi Tanjug.

Mladen Ivanić - Nezavisne.com

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da je važno što je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao, a tiče se odnosa u RS, da će se budući odnosi u RS i BiH mjeriti i graditi tako što se neće ponovo otvarati pitanje institucija u smislu nekih političkih promjena, Ustava…nego što će se vrlo konkretno, pragmatično, raditi na popravljanju odnosa, javlja “Fena”.

”Najvažnije je da se ovaj skup odvija u atmosferi već dobro pripremljenog kompromisa unutar Republike Srpske iz čega očekujem da će se dogoditi velike političke promjene i približavanje stavova srpskih političkih stranaka u vladi – i Republike Srpske i onih koji predstavljaju RS u zajedničkoj državi”, rekao je Tanjugu Janjić.

Navodeći da je to prva poruka koja je izuzetno važna i na koju treba gledati kao jednu tačku na tom putu, on je istaknuo da je prihvaćen poziv da se u novembru u Srbiji, Beogradu, u saradnjih privrednih komora organizuje inicijalni razgovor između poslovnih ljudi BiH, uključujući i Republiku Srpsku, i Srbije.

Između tema za taj susret Janjić izdvaja razgovor o stanju zajedničkih konzorcijuma u preuzimanju preduzeća koja su nekad radila kao kooperanstska, a sada su uglavnom u stečaju, ali i razvijanje projekata prekogranične saradnje i “lagano putovanje ka nečemu što bismo nazvali mikroregionom”.

Direktor Foruma za etničke odnose Nenad Đurdević kaže da je na današnjem skupu zaključeno da regionalna, infrastrukturna, ekonomska saradnja stvara preduslove za bolje političke odnose.

Gost skupa Mladen Ivanić, kako je naveo Đurđević, prenio im je iskustvo političkih razgovora, odnosno slaganja ili neslaganja u BiH.

Tako je, prema riječima Đurđevića, govoreći o načinu na koji funkcioniše Predsjedništvo BiH, Ivanić istaknuo da postoji vrlo zanimljiva i dobra praksa – da se u javnost izlazi samo sa dogovorenim stavovima, a ono o čemu se ne slažu ostavlja se iza zatvorenih vrata za dalje konsultacije i sastanke.

Ocjenjujući da BiH možda spolja često nije prepoznata kao zemlja koja je atraktivna, Đurđević je naveo Ivanićeve riječi da “definitivno ta zemlja nikada neće biti dosadna”.

Đurđević navodi i da je Ivanić, uprkos činjenici da je BiH zemlja u kojoj i dalje postoje tragovi konflikta, dosta dobro konsolidovana i da uz sav komplikovan politički sistem funkcioniše.

”Ono što je naglašeno jeste da je jako važna tema ekonomske saradnje i projekata, da su se negdje u okviru Bosne iscrpjele sve mogućnosti i resursi za investicije koje dolaze iz same zemlje. Jednostavno je potrebno da se napravi klima za traženje partnera u inostranstvu”, rekao je Đurđević.

U tom smislu je istaknuo važnost berlinskog procesa saradnje zemalja u regionu započetog prošle godine, koji, smatra, treba da bude iskorišćen.

”Očigledno da postoji politički i finansijska želja da se ta politička ideja podrži s nekom većom ekonomskom integracijom regiona”, rekao je Đurđević.

On objašnjava da je upravo taj “britansko-njemački paket” donio Bosni praksu da se neslaganja političkih partija i entiteta ostave po strani, a da se nađe zajednički jezik u vezi s reformama koje vode ka boljem ekonomskom ambijentu.

”Ako se to postigne BiH bi imala veliku podršku za praktično članstvo, odnosno, otvaranje procesa članstva ka EU”, rekao je Đurđević, dodajući da postoje tedencije koje su protiv toga, među koje ubraja i referendumske.

Na skupu je, dodao je, zaključeno i da je izuzetno važno da se međunarodnoj zajednici ili njenim dijelovima ne daje povod da traže reviziju Dejtona bez saglasnosti strana potpisnica, što, primijetio je, može da se nađe u nekim izjavama ili jednostranim potezima, a bez svijesti o daljim potezima i posljedicama.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh