Politika

Dodik najavio: Bh. entitet RS se zadužuje za 300 miliona dolara

Manji bh. entitet RS zadužit će se za 300 miliona dolara, potvrdio je danas Milorad Dodik, predsjednik RS-a.

Milorad Dodik - Biscani.net

– Finalizovan je ugovor vezan za podršku budžetu RS-a od 300 miliona dolara. Kamatna stopa je tri posto fiksna, na godišnjem nivou. Cijenimo da je to veoma dobar aranžman, grejs period je period trajanja kredita, 36 mjeseci, a nakon toga moguće ga je ponovo produžiti za isti period s tim što, kako idu uplate plaćaju se i kamate – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Prema njegovim riječima ovo je “jedan od poslova realizovanih u saradnji sa poslovnim svijetom koji ima povjerenja u ono što jeste RS”.

– Ovaj novac bit će dovoljan da održi stabilnost isplate penzija i plata i da pojača likvidnost javnog sektora. Obaveze koje su dospjele, a nisu isplaćene na vrijeme s ovim novcem ćemo moći da isplatimo. Primarno je da ćemo ovim novcem da zamijenimo skupe postojeće kredite čije su kamate preko pet ili šest odsto i trezorske zapise i obveznice da ih zamijenimo sa ovim relaksiranijim uslovima, tako da će RS stabilizovati svoje finansije i neće biti izazova – rekao je Dodik.

Istakao je da će RS ove godine dobiti 50 miliona iz dogovorenog aranžmana.

– Ovaj kredit nije bauk – naglasio je Dodik navodeći da je to dobra vijest za entitet RS.

Na pitanje novinara pojasnio je da je kreditor registrovan u SAD, tačnije na Floridi i bavi se finansijskim poslovima, da se radi o referentnom subjektu i potpuno potentnom da daje kredite. Prema ranijim informacijama, riječ je o američkom investicionom fondu “Global Bancorp Commodities & Investment”.

Na Odluku Vlade RS-a o zaduženju od 300 miliona dolara reagovao je predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić koji smatra da je ova odluka neustavna i nezakonita te najavljuje da neko za to mora odgovarati, a predložit će određene mjere uključujući i krivične prijave, prenosi Fena.

Čavić je na vanrednoj konferenciji za novinare upozorio da samo Narodna skupština RS-a može donijeti odluku o zaduženju RS-a, što se nije desilo u ovom slučaju.

Upozorio je da se u ovoj odluci Vlada RS-a poziva na raniju skupštinsku odluku o zaduženju RS-a, kojom je dozvoljeno maksimalno zaduženje RS-a u ovoj godini od 281 milion KM.

– Kada se vidi nova odluka o zaduženju od 514 miliona KM, a da su dosad relizovane emisije obveznica od 165 miliona, onda je moguće zaduženje samo od 116 miliona, ukoliko nije bilo zaduženja RS-a kod Svjetske banke ili komercijalnih banaka – pojasnio je Čavić ističući da se sada RS zadužila gotovo 400 miliona KM više od ograničenja zaduženja u ovoj godini.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh