Politika

Stranke se “tuku” za 60 miliona KM na računu EP HZ HB

Burno je na trenutke bilo na Skupštini dioničara Elektroprivrede HZ HB, ponajprije u redovima malih dioničara koji su osporavali legitimitet Amre Đendušić kao opunomoćenice Vlade Federacije BiH.

Elektroprivreda HZ HB - StarMo

Na tri mjeseca je imenovan i novi nadzorni odbor u sastavu Mithat Arpadžić, Ivo Vincetić, Karmela Miletić, Ivanka Galić, Ivica Krilić i Ilija Đolo u ime Vlade Federacije, a ispred malih dioničara Ante Kolobara. Miletić, Galić,Krilić, Đolo i Vincetić, članovi su HDZ-a BIH. Ivica Vincetić je čak i član stranačkog predsjedništva što se, kako sada stvari stoje, kosi sa članom 5. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije BiH. U Zakonu, uz ostalo, stoji da:

“Bilo koja osoba koja je na funkciji u političkoj stranci ne može biti konačno imenovana (”kandidati koji se ne kvalificiraju”).

“Oni su imenovani na period od 3 mjeseca. U međuvremenu će biti raspisan konkurs, dakle izabrani članovi Nadzornog odbora na mandatni period od 4 godine“, kazala je Amra Đendušić, opunomoćenica Vlade Federacije BiH, prenosi “FTV“.

“Nadzorni odbor ne može da radi dok se ne upiše u komisiji za vrijednosne papire, a oni su odmah otišli da dogovore sjednicu Nadzornog odbora i da zamjene i direktora i sve“, kazao je Rifet Softić, predstavnik malih dioničara.

Pokušaj smjene uprave naslućuje i aktuelni generalni direktor Nikola Krešić, koji je neusvajanje izvještaja o radu za 2014. godinu, koja je završena s 15 i pol miliona maraka dobiti, nazvao politikanstvom.

“To je jasno k'o dan. Ja se ne bojim smjene, do duše nisam se bojao ni pokušaja likvidacije, a ne smjene. Naravno mi ćemo svoja prava tražiti u institucijama ove države jer tvrdimo da smo upravu“, tvrdi Nikola Krešić, generalni direktor JP Elektroprivreda HZHB-a.

Krešić smatra da se time omalovažava rad Elektroprivrede HZ HB, a predstavnici malih dioničara naglašavaju kako je strankama na vlasti privlačno 60 miliona maraka, koliko u upravi tvrde da Elektroprivreda ima na svom računu.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh