Politika

“Čekajući referendum”: Struja u bh. entitetu RS skuplja od srijede?

Konačna odluka je donesena ali su, tri dana prije najavljenog poskupljenja struje, u Regulatornoj komisiji ipak u raskoraku. Pokolebala ih je izjava predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS koji predlaže da se odluka o poskupljenju suspenduje i odgodi do daljnjeg.

Dalekovod - Fena.ba

U Komisiji ne znaju šta da rade. Vremena za razmišljanje imaju još sutra i prekosutra.

“O tome mi još nismo donijeli odluku, zaista nismo. Još ćemo mi razmatrati u ponedeljak, sutra i tako”, rekao je Milenko Čokorilo, direktor Regulatorne komisije za enegetiku RS.

Konfuzija u Regulatornoj komisija nastala je, čini se, zbog očiglednog neslaganja u vladajućoj koaliciji. DNS se odlučno protivi bilo kakvom poskupljenju. Predsjednik RS kaže da ne zna hoće li u srijedu doći do poskupljenja struje. Tokom sedmice je, kaže, na tu temu rekao sve što je imao. Uvjeren je da bi odluku komisije, bar za sada, trebalo prolongirati. Đokić je uvjeren da od srijede građanima stižu skuplji računi. Baš kao i Milorad Dodik, i lider socijalista poskupljenje računa u bocama piva, piše “ATV“.

“Odluka Regulatorne komisije treba da stupi na snagu 1. jula i odluke Regulatorne komisije su konačne i takve odluke može da promjeni samo sud. Od 1. jula će stupiti na snagu će stupiti odluka Regulatorne komisije kojom je predviđeno da će cijena energije biti uvećana. Na primjer, vrijednost jednog računa sa nekom malom skromnom potrošnjom od nekih 40 KM je povećana u vrijednosti jednog piva”, izračunao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS.

Regulatorna komisija za energetiku RS, čijim članovima je istekao mandat, a o čemu je ATV prva izvještavala, odlučila je da struja za domaćinstva od 1. jula bude skuplja za 9,4 posto. U cijelu priču umiješala se opozicija koja prijeti protestima, a odluku će, kako kažu, pokušati da ospore i na Ustavnom sudu.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh