Politika

KAKO ŽIVE BH. POLITIČARI: NAKNADA ZA SMJEŠTAJ U VLASTITOM STANU

Za smještaj i troškove života 13 ministara izdvojeno je oko 226.000 KM iz federalnog budžeta. Niko ne provjerava jesu li troškovi opravdani, pa se zbog toga dešavaju i zloupotrebe tih privilegija.

Salmir Kaplan - blogspot

Federalni ministar Salmir Kaplan primao je 600 KM mjesečno za smještaj u gradu u kojem ima vlastiti stan. U periodu od skoro četiri godine po tom osnovu je dobio 24.900 KM iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). To je više od četvrtine sume koju je platio za privatni stan, kupljen u sarajevskom naselju Vogošća prije pet godina, prenosi Source.

Osim Kaplana, 12 ministara u Vladi FBiH koriste naknade za smještaj i odvojeni život od porodice. Za sve njih je iz federalnog budžeta u posljednje skoro četiri godine isplaćeno oko 226.000 KM. Naknadu ne koriste premijer i tri ministra.

Pravo na ovu naknadu imaju ministri koji stanuju 70 kilometara dalje od Sarajeva i Mostara, gradova u kojima su smještena ministarstva, odnosno federalna vlada.

Prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN), četverica ministara primaju naknadu, iako imaju vlastiti stan u gradu u kojem rade.

Međutim, njihovo imovinsko stanje niko ne provjerava.

Vlastiti stan kao službeni smještaj

Salmir Kaplan je rođen u hercegovačkom gradu Stocu, a 2000. godine je došao u Sarajevo na studije, gdje potom ostaje da radi u Orijentalnom institutu. Kao član Stranke demokratske akcije (SDA) 2009. godine postaje savjetnik državnog ministra civilnih poslova.

U to vrijeme je Fond za izgradnju stanova Kantona Sarajevo po povlaštenim cijenama počeo izgradnju i prodaju stanova za mlade do 35 godina starosti koji imaju prijavljeno prebivalište na sarajevskoj adresi. Na raspisani natječaj prijavio se i Kaplan.

„Ja sam ispunjavao uslove. Imao sam ovdje ličnu kartu od 2004. do 2009. godine“, kaže Kaplan u razgovoru sa novinarima CIN-a.

Preko Fonda je kupio stan u izgradnji od 58 kvadrata u Vogošći. Shodno uvjetima konkursa, rok za otplatu je bio i do 80 mjeseci, ali je Kaplan svoj stan otplatio za 36 mjeseci, plativši ga ukupno 95.000 KM. U to vrijeme je sa pozicije savjetnika državnog ministra civilnih poslova prešao na mjesto savjetnika ministra sigurnosti gdje je mjesečno zarađivao 2.400 KM.

Ubrzo nakon kupovine stana Kaplan je promijenio adresu prebivališta i umjesto sarajevske upisao stolačku. Kaplan kaže da se prijavio na adresu u Stocu kako bi na opće izbore 2010. godine izašao kao kandidat iz Hercegovine i svog rodnog grada.

U martu naredne godine Kaplan postaje federalni ministar kulture i sporta. Pet dana kasnije imenovan je i za člana Komisije za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade FBiH i njihovih savjetnika. Ova komisija odobrava troškove smještaja i zakupa stana te odvojenog života funkcionera.

Uz Kaplana u Komisiju su imenovani i: ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš, ministrica okoliša i turizma Branka Đurić te Milorad Bahilj, ministar trgovine. Za predsjedavajućeg Komisije imenovan je Damir Mašić, ministar obrazovanja i nauke, dok je za sekretara imenovana službenica Generalnog sekretarijata Vlade FBiH Sanela Adžović.

Komisija se u radu rukovodi federalnim Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti i Uredbom o naknadama koje pripadaju članovima Vlade FBiH.

Premijeru i ministrima se Zakonom daje pravo na naknadu za smještaj i odvojeni život, a Uredbom se detaljnije određuju pravila. Oba dokumenta su donesena 2010. godine.

Prema pravilima, ministri koji stanuju 70 kilometara dalje od grada u kojem rade – Sarajeva ili Mostara – imaju pravo na službeni smještaj u jednom od 65 Vladinih stanova koji se nalaze u Sarajevu. Ukoliko koriste te stanove, imaju pravo i na 300 KM kao naknadu za troškove. Ako ne želi stan Vlade, ministar onda može sam izabrati gdje će živjeti i tada mjesečno dobiva 600 KM. Oba iznosa uključuju naknadu od 1 KM za odvojeni život. Ministar novac dobija direktno na svoj račun, a Uredbom nije predviđena nikakva kontrola.

Članica Komisije, ministrica turizma i okoliša Branka Đurić, kaže za CIN da svaki ministar koji koristi ovo pravo treba preuzeti odgovornost za svoje postupke.

“Mi dobijemo komplet pripremljenu dokumentaciju. Ja moram vjerovati kad mi neko donese dokumentaciju“, kaže Đurić.

Da bi dobio 600 KM, ministar treba priložiti samo prijavu o prebivalištu. Sekretar Komisije, koji preuzima dokumentaciju, prosljeđuje je dalje ostalim članovima koji glasaju o svakom zahtjevu. Za odluku su dovoljna tri od pet glasova, a rješenja potpisuje predsjedavajući Mašić.

Članovi ove komisije sastaju se u prosjeku jednom mjesečno. Sastanci kratko traju, a članovi svakog mjeseca dobiju po 311 KM za rad u Komisiji.

Zgrada LipaU zgradi „Lipa“ u Sarajevu se nalazi 21 od ukupno 65 stanova Vlade za službeni smještaj izabranih i imenovanih funkcionera.

I stan i naknada za stan

Kada je njegov zahtjev došao na red, Kaplan je kolegama predočio uvjerenje o prebivalištu sa stolačkom adresom. Prešutio je stan u Sarajevu. Odobrena mu je naknada od 600 KM mjesečno.

Kaplan je u to vrijeme živio u iznajmljenom stanu na Grbavici koji je o državnom trošku koristio kao savjetnik ministra civilnih poslova BiH. Nakon imenovanja za ministra kulture i sporta naknadu je nastavila plaćati FBiH.
U svoj stan u Vogošći mogao je useliti već 2010. godine. Komšije koje su razgovarale sa novinarima CIN-a kažu da je uselio početkom 2013, a on tvrdi da je to bilo kasnije.

„Ja sam početkom ove godine definitivno prešao. Možda sam koji mjesec bio i tamo i ovamo dok nisam sve namjestio. Ljepše mi je biti na Grbavici nego ovdje. Mislim, ja sam i dolazio, ali stan koristim nešto manje od godine dana“, kaže Kaplan.

Na pitanje novinara CIN-a zašto uzima taj novac, s obzirom da ima stan u Sarajevu, odgovorio je: „Ako ćete mi vjerovati, ja to nisam ni registrirao. Nema tu sad ništa sporno, ja to sad kažem otvoreno: kad se živi u svom stanu, nije moralno primati naknadu. Možda se to radi o nekoliko mjeseci, dakle, nije nikakav problem ni da se vrati”, rekao je Kaplan. Obećao je da će se odreći naknade.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh