Kultura

Muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus: Vodimo računa o pravednosti

Nas je Bog, dž. š., stvorio i posijao u ovoj zemlji koja je najljepše mjesto za nas

Kao što je svojim dolaskom izazivao radost, oproštaj od blagoslovljenog mjeseca ramazana budi žalost i osjećaj gubitka nečega što vam je drago.

Odlazak ramazana
Ovo je za „Avaz“ kazao muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus, koji podsjeća da je, nakon perioda izolacije, ovaj ramazan zasijao punim sjajem kroz pune džamije i različite sadržaje i programe u cijeloj Islamskoj zajednici BiH.

– Uprkos tome što se raduju Bajramu, odlazak ramazana u srcima vjernika uvijek izaziva tugu, jer ta energija koja je postojala i koju smo osjećali tokom ramazana neće biti takva s dolaskom mjeseca ševala. Zato je ta vjernička emocija, koja je proteklih dana pokazivana u svim sarajevskim i džematima u BiH, nešto što nas snaži i čini jedinstvenom zajednicom – kazao je Grabus.

U mjesecu početka Božije objave, posta, ibadeta, dobročinstva i jedinstva, kao pojedinci i zajednica, nastojali smo se identificirati s vječnim vrijednostima koje nosi Kur’an.

– Te stalne, vječne vrijednosti su stalna borba za dobro i za istinu na ovom svijetu. Kao što to učimo stalno u ajetu kad zaključujemo govor na džuma-namazu, pozivamo ljude da vode računa o pravednosti, da budu jedni prema drugima milostivi, da širimo bratsku ljubav unutar zajednice. Molimo Allaha, dž. š., da budemo sposobni bratu oprostiti učinjenu nepravdu i da nam podari takvo stanje duha da se trudimo biti bolji. Ramazan nam ponudi tu priliku jer je to vrijeme puno melekutskog svijeta. Uz ramazan nisu samo ljudi jedni s drugima nego su s njima stalno i meleci – istakao je muftija Grabus.

Savladati iskušenja
Važno je iz ramazana ponijeti energiju zajedništva i dobrote kako bismo savladali sva iskušenja koja nas čekaju. A bilo ih je mnogo i do sada, pa i tokom ramazana, posebno u mjestima u istočnoj Bosni u kojima živi mali broj Bošnjaka.

– Nas je Bog, dž. š., stvorio i posijao u ovoj zemlji koja je najljepše mjesto za nas. U ovoj zemlji su geni svih naših predaka i mi smo stvoreni od ove zemlje. U ovoj zemlji mi svjedočimo vjeru u Boga, slijedimo veliki nauk Muhammeda, s. a. v. s., i moramo prolaziti tu vrstu iskušenja. Naša braća u Srebrenici, ili bilo kom drugom mjestu gdje su im uskraćena ili im se njihova prava dovode u pitanje naši su heroji. Oni su veliki ljudi. Sloboda se nigdje ne poklanja – potcrtao je Grabus.

Sačuvali identitet
– Bošnjacima u BiH ništa nije poklonjeno, oni su snagom svoje vjere, odlučnošću, sposobnošću, u različitim historijskim okolnostima, uspijevali sačuvati svoj identitet, vjeru i izboriti se za svoje dostojanstvo. Prolazit ćemo kroz iskušenja, ali uvijek podignute glave i s borbom za ono što je istina. Zlo na ovom svijetu nikada ne smije pobijediti – kazao je muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh