Kultura

Muftija Dudić: Noć kaderska – tražiti oprost od grijeha

Mubarek noć Lejletul-kadr nastupa večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore bit će obilježena prigodnim programima.

Mevlud-ef. Dudić - agencije

– Ovih dana tragamo. Tražimo. Nadamo se da ćemo biti sretnici da se baš nama otvori Božija milost da je pronađemo. Noć vrjedniju od hiljadu mjeseci. Lejletul-kadr. Predani smo ibadetima mnogostruko pojačanim u ovom mubarek mjesecu. Uz mukabele, teravije i sada već noćne namaze svakodnevno se trudimo da upotpunimo svoje blagodatne ramazanske dane. A opet sve to stavljamo po strani u odnosu na nju i promišljanje o Allahovoj mudrosti i veličini da nam dovoljno približi njen dolazak, a iznova da ne budemo posve sigurni koje večeri pada – kazao je povodom ove mubarek noći predsjednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić.

U razgovoru za Agenciju MINA muftija Dudić je kazao da nam Bog daje uputu, smjernice, putokaze, a naš odabir nas određuje jesmo li sretnici ili nismo.

– Ako pratimo Njegove naputke, kako god da bude i kada god da bude, na dobitku smo jer svaku ramazansku večer žudno okrećemo prsa ka kibli, ponizno padamo na sedždu Stvoritelju, ispravljamo dlanove u dovi i upućujemo molbe… – naglasio je muftija.

Dodao je da “iz dana u dan povećavamo intenzitet vlastite duhovnosti i žudnje za Božijom milošću, te pomalo maštamo, tačnije miješamo nadanja, očekivanja i strepnje – šta ako smo odabranici i ako se pred nama otvore nebesa, šta tražiti tog trenutka od Vlasnika Arša i Stvoritelja svega što postoji?”

Mufija Dudić je u razgovoru istaknuo i da se postavlja pitanje koja je to molba dostojna tog trenutka, a da ne budemo nepravedni ni prema sebi, ni prema svojim bližnjim, niti svom narodu i ummetu muslimanskom.

– Šta je to dovoljno veliko da bismo njime obuhvatili sve i prema svemu bili jednaki i pravedni? Da tražimo bilo što materijalno – nije vrijedno tog trenutka, jer materija je propadljiva i prije ili kasnije će ispariti. Da tražimo zdravlje – koliko god da živimo opet ćemo umrijeti, taman da nam je vijek dug kao Nuhu, a.s. – hiljadu manje pedeset godina, doći će trenutak kada se duša vraća svome Gospodaru. Da tražimo položaje, namjesništva, utjecaje i ugled među svijetom – zar nisu svi mudri mu’mini bježali od položaja jer su znali da će ih to upropastiti i na dunjaluku i na ahiretu – naveo je muftija Dudić.

Naglasio je da ipak, postoji nešto što je sveobuhvatno i što nam svima podjednako treba, te čime ćemo svi biti sretnici i čini mi se da je smisao cjelokupnog našeg življenja u tome da ga dosegnemo.

– Griješnici smo, stvoreni kao ljudi ne kao meleki. U našem životu, ma koliko se trudili, počinili smo javne ili tajne grijehe, stvoreni smo nejakim da se odupremo svakom izazovu kojim nas Stvoritelj kuša… I to je odlika svakog insana.

Zato je najpreče i najobuhvatnije u traganju za Kaderskom noći, u nadanju da smo dosegli trenutak otvaranja nebesa i da nam se Milostivi smilovao i učinio od sretnika, od Njega, Njegove sveobuhvatne svemoći tražiti oprost od grijeha, za sebe, svoje bližnje, svoj narod i cijeli muslimanki ummet – kazao je muftija.

Poručio je da trebamo moliti lijepim dovama, skrušeno i ponizno, da nas Bog očisti od grijeha i učini dostojnim Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovih dobrih i iskrenih sljedbenika.

– Najfadilnije je da svaku noć probdijemo u traženju oprosta, da se što više družimo s Kur’anom Plemenitim i upućujemo dove, poput ove tako jednostavne, a tako veličanstvene: Allahumme inneke afuvun tuhibul afve fafu anna / Allahu, Ti opraštaš i voliš opraštanje, pa nam oprosti. Amin – zaključio je muftija dr. Mevlud-ef. Dudić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh