Kultura

Zanimljiv performans na Starom mostu: Učenici iz 78 različitih zemalja predstavili svoje kulture

Manifestacija “Svijet u jednom gradu”, na kojoj je 78 učenika Koledža ujedinjenog svijeta iz 78
različitih zemalja predstavilo svoje tradicionalne nošnje i kulture, održana je na Starom mostu u
Mostaru.

Projekat je realizovan u suradnji s Fakultetom turizma na Univerzitetu "Džemal Bijedić", a u sklopu same manifestacije učenici iz svih krajeva svijeta ogrnuti zastavama i odjeveni u tradicionalne nošnje zemalja, prelazili su Stari most, plijeneći pažnju prisutnih.

– Svijet u jednom gradu je fenomenalna ideja prikazivanja različitosti. A kako to prikazati, ako ne kroz Koledž ujedinjenog svijeta koji pohađaju učenici iz 78 različitih zemalja. Oni ujedno predstavljaju svoje zemlje ovdje. I nakon njihovog boravka u Mostaru oni, također, prenose informacije iz grada u svijetu.

U ovom trenutku oni su ambasadori svojih zemalja u našem gradu. Poruka je i da su druge zemlje prisutne u Bosni i Hercegovini i da svi možemo živjeti na jednom mjestu, kazao je rukovodilac Odjela za razvoj Koledža ujedinjenog svijeta, Haris Idriz.

Učesnici su ponosni na projekat i činjenicu da su danas imali ulogu ambasadora svojih zemalja u gradu na Neretvi. Ciljevi projekta su promocija Fakulteta turizma na Univerzitetu Džemal Bijedić,i obogaćenje turističke ponude Mostara.

– Glavni cilj je ustvari promotivni video koji će biti objavljen par dana poslije velike manifestacije. Vrijedna stvar za fakultet, Koledž i Mostar, jer naš grad ovisi o turizmu, izjavila je studentica Fakulteta turizma na Univerzitetu "Džemal Bijedić", Iman Dilberović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh